Google Mapy vylepšují doporučování tras a nabízí větší možnosti pro elektroauta

Google Mapy vylepšují doporučování tras a nabízí větší možnosti pro elektroauta
2024-04-18T09:40:26+02:00
• 18. 4. 2024

Zdroj: Dotekomanie.cz

Někdy Google neinformuje o novinkách ve službě Mapy, je nutné je prostě objevit, ale tentokrát se pochlubil skrze tiskovou zprávu. Dost zajímavé rozšíření je nyní dostupné při vyhledávání trasy, ale kromě toho asi budou potěšeni majitelé elektroaut.

Google Mapy na Androidu dostávají upravené sdílení

Veřejná doprava i elektroauta

V Google Mapách zpravidla musíte zvolit způsob cestování a následně dohledat konkrétní trasu. Již ale nebudete muset přepínat a aplikace rovnou zobrazí návrh, který může být rychlejší, ekonomičtější, případně s nižší dopadem na životní prostředí. Příkladem může být cestování po Praze. Pokud budete vyhledávat trasu pro auto, aplikace vám pravděpodobně navrhne použití veřejné dopravy, přičemž zobrazí i informace, proč se jedná o vhodnější způsob cestování. Zvažuje se více faktorů. Na ukázce níže jde vidět, že se zobrazuje návrh, který je rychlejší.

Maps transit suggestionwidth 1000format webp 1000x1000x

Zdroj: Google

Google také rozšiřuje dostupnost informací o trasách přímo ve Vyhledávání od Googlu. Stačí zadat poměrně jednoduchý dotaz a služba vám nabídne vlakové spoje. Novinka funguje i v Česku, co se týče vlaků. V některých zemích je nově dostupná i autobusová doprava. Co se ale týče vlaků, tak se zobrazují jen dálkové spoje, tedy mezi většími městy. Lokální linky nejsou součástí.

AI summarieswidth 1000format webp 945x1819x Charging station reviewswidth 1000format webp 926x1819x

Zdroj: Google

Služba Mapy nyní chce být nápomocnější i těm, co nabijí své auta. Google využívá AI, tedy umělou inteligenci, aby se nabídl lepší popis, jak se dostat k nabíjecí stanici. Vše vychází z komunitních dat. Vývojáři si slibují, že uživatelé dostanou přesnější popis pro uživatele. Zde je ale potřeba, aby bylo dostatek informací. I proto se rozšiřují možnosti pro recenze, kde stačí zakliknout nebo spíše vybrat z voleb, jako je například typ zástrčky, doba čekání a podobně. Současně dochází k lepšímu zobrazování dostupných nabíječek v dané oblasti, přičemž uvidíte dostupnost portů v reálném čase a také rychlost nabíjení.

Nearby EV chargerswidth 1000format webp 1000x1027x Charging for multi stop trips hHwidth 1000format webp 1000x1520x

Zdroj: Google

Již minulý rok Google zavedl plánování trasy s nabíjecími zastávkami. Nyní tuto funkci rozšiřuje do plánování tras s více zastávkami, přičemž ukáže přímo na mapě a v detailech, kde budete nabíjet. Novinka je ale stále dostupná jen pro vozidla s vestavěným Googlem. Android Auto v tomto případě nestačí, ale snad se to brzy změní.

Poslední vychytávka se týká také elektro aut a hotelů. Ve vyhledávání jde vyfiltrovat hotely s možností nabíjení. Díky tomu se dá lépe naplánovat například dovolená.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat