Další úspěšný koncert na podporu Stipendia Václava Havla. Cílem stipendií je inspirovat romské žáky ke vzdělávání

18. duben 2024

Koncert na podporu Stipendia Václava Havla, který se koná v Dominikánském klášteře, letos přivítal návštěvníky již po osmé. Jeho posláním je shromáždit finanční prostředky pro umožnění studia dalšího romského studenta na prestižním The English College in Prague. 

Šestnáctiletý Adam Laburda, současný držitel stipendia se stal nejen hlavním organizátorem tohoto benefičního koncertu, ale i iniciátorem Týdne romské kultury a diverzity. Adam, který před třemi lety získal díky této iniciativě možnost studovat, nyní usiluje o to, aby podobnou příležitost mohl nabídnout dalšímu talentovanému romskému studentovi ze sociálně znevýhodněného prostředí. 

„Vystoupení byla nádherná. Získali jsme hodně peněz na další stipendia. Z koncertu mám velkou radost.” 

Pozvánka na 8. koncert na podporu Stipendií Václava Havla

Adam Laburda, student gymnázia The English College in Prague, se po benefičním koncertu na podporu Stipendia Václava Havla vyjádřil k příležitostem, které mu jeho studium nabízí.

Je si vědom, že šestileté gymnázium s výukou v angličtině mu otevírá dveře do světa.

„Jsem ve třetím ročníku, což je jako bych v prváku na střední škole. Je to anglická škola, takže mi to otevře dveře ke studiu i v jiných zemích.”

V budoucnu by rád následoval ve stopách svého otce a věnoval se IT sektoru.

„Počítačovou techniku mám rád už od mala, zajímám se o ni a vidím v ní budoucnost.”

Jeho maminka Claudie Laburdová, oceňuje, že díky škole má Adam možnost nejen dosahovat akademických úspěchů, ale také rozvíjet své talenty a zájmy.

„Mám velkou radost z toho, jak Adam za ty tři roky vyrostl. Udělal pokroky v angličtině a v učení vůbec. Baví ho to. Základ je, že má dobré přátele, dobré učitele a je tam šťastný. A to je pro mne nejdůležitější.”

Adam se rozhodl zapojit do organizace benefičního koncertu, aby poskytl stejnou šanci, jakou on sám před třemi lety dostal, dalšímu romskému studentovi z prostředí, které není sociálně privilegované.

„Pro Adama jsou přípravy benefičního koncertu Stipendia Václava Havla hrozně důležité. Vybírají se peníze na dalšího studenta, který nastoupí potom, co Adam školu dokončí. Celých šest let, co tu studuje, se snaží o to, aby se vybralo co nejvíce peněz a na školu se mohl dostat další student.”

Zástupkyně ředitele, Alena Švejdová, vyjadřuje nadšení z toho, že se studenti různých ročníků zapojují do podpory Stipendia Václava Havla. Jejich cílem je shromáždit dostatečnou částku, konkrétně 2 miliony korun, aby mohl další romský student zasednout do školních lavic.

„Do dnešního večera se zapojilo kolem třiceti studentů. Pod vedením svého učitele hudby se snažili o to, aby jejich skladby byly různorodé - od populární hudby po klasiku.”

„Myslím, že dnešní večer byl stejně jako ty předchozí úspěšný. Není to jen tím, že jsme na Stipendium Václava Havla získali kolem 80 tisíc, ale sešla se tu skupina nadšenců, kteří si uvědomují, že je pro vzdělání romských dětí potřeba něco udělat.” 

„Koncert má vždy neopakovatelnou atmosféru. Letos byl možná ve stínu smrti Karla Schwarzenberga, který byl naším patronem, zároveň jsme ale dnes dražili jeho knihu s jeho podpisem, takže se smutek nakonec proměnil v radost. Věřím, že nám z nebe fandí a podporuje nás.”

Benefičnímu koncertu předcházel na gymnáziu týden věnovaný romské tematice a diversitě. Studenti se mohli zúčastnit debaty o vlivu globalizace na národní a menšinové kultury nebo si vyslechnout přednášku o kořenech Romů,

„Kromě toho, že studenty vybavujeme dovednostmi a znalostmi, snažíme se, aby od nás odcházeli s tím, že se pomáhá tam, kde je potřeba. Učíme je, jak zvolit správnou formu pomoci.”

„Naši stipendisté si to uvědomují a já věřím, že si tuto zkušenost ponesou do života. Co víc si přát než to, že do světa vysíláme posly dobré pomoci.”

Alena Švejdová doufá, že iniciativa studentů, která začala před osmi lety, bude i nadále inspirovat romské žáky ke vzdělání.

„Adam má výborné studijní výsledky. Pro mne je to mimořádná radost vidět ho, jak roste do moudrosti a vzdělanosti. Všechny koncerty za uplynulých osm let, co je pomáhám studentům organizovat, stály za to. Věřím, že takových Adamů bude víc a že i kdyby jich tolik nebylo, budeme inspirovat ostatní romské děti. Vzdělání je skvělá věc a romské děti by měly být ambasadory romské kultury. Věřím, že časem se situace ve společnosti promění.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související