Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Soptící vulkán v Indonésii uzavřel letiště, lidé prchají na nafukovacích člunech

Svět

  9:48
Indonéské ministerstvo dopravy ve čtvrtek po několika silných erupcích sopky Ruang uzavřelo mezinárodní letiště Manado, které je od vulkánu vzdálené asi 100 kilometrů. Stovky lidí také uposlechly příkaz úřadů a opouštějí ohroženou oblast na severní straně ostrova Sulawesi. Příkaz k evakuaci ve středu dostalo na 11 tisíc lidí.

Sopka od úterý v pěti erupcích vychrlila vysoko do ovzduší sopečný popel, od čtvrteční noci se z ní valí láva, píše agentura AFP. Ruang zažila od úterý nejméně pět mohutných erupcí, popel vystoupal až kilometr vysoko.

Úřady se obávají, že by se část 725 metrů vysoké sopky mohla zřítit do moře a vyvolat tsunami, jako tomu bylo při erupci v roce 1871. Kvůli lávě úřady zvýšily varování na nejvyšší stupeň ze čtyř.

„V noci na dnešek sopka vychrlila materiál, začaly tu padat kamínky. Lidé se sami začali evakuovat, ale panoval tu zmatek,“ uvedl vedoucí záchranářů Jandry Paendong. Skupina 20 záchranářů postupně odvážela ohrožené obyvatele na nafukovacích člunech, dodal Paendong.

Okolo soptícího vulkánu úřady vytyčily šestikilometrový bezpečnostní perimetr, kam je zákaz vstupu. Na sociálních sítích se přesto objevují záběry lávy s mohutným černým dýmem a červenými záblesky. Kvůli padajícím kamínkům byla evakuovaná i nemocnice, poškozeno je několik domů.

Letiště Manado slouží pro mezinárodní i regionální lety. Nízkonákladová společnost Air Asia kvůli ohrožení zrušila lety na devět letišť v oblasti, píše agentura Reuters. Aerolinky Malaysia Airlines zrušily celkem 19 letů, píše server The Borneo Post.

Indonésie leží v takzvaném tichomořském ohnivém kruhu – geologicky nejaktivnější oblasti na Zemi, kde jsou sopečné výbuchy a zemětřesení časté. V Indonésii se nachází přibližně 130 aktivních sopek.

Ruang

Ruang

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!