Aron Ralston: Horolezec, který si po pěti dnech zaklínění ve skalách uřízl vlastní ruku, aby přežil

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Aron Ralston
Zdroj: Profimedia

Aron Ralston je pro mnohé hrdina. A to jistě právem. Příběh horolezce, který si musel amputovat vlastní ruku, aby přežil děsivou nehodu, obletěl v roce 2003 celý svět. Od té doby má sportovec na kontě dokonce sepsání vlastní knihy a jeho odvaha je inspirací řadě lidí.

Když se vydal na pěší výlet do kaňonu v Utahu, věděl, že bude muset lézt po nebezpečných skalách. Netušil ale, že se dostane do život ohrožující situace. To, co zažil v kaňonu Blue John, si bude pamatovat až do konce života.

5 dní bojoval o život

Při slézání jedné z úzkých soutězek se uvolnil na skále balvan, který Arona zasáhl a rozdrtil mu předloktí. Přimáčkl horolezci ruku ke stěně a jemu bylo ihned jasné, že zranění bude fatální. Uvedl to i v rozhovoru pro The Guardian.

„Už druhý den mi bylo jasné, že si budu muset amputovat ruku. Pomoc byla v nedohlednu a nezbývalo mi nic jiného. Nechtěl jsem na to myslet, děsil jsem se toho. Ale po pár hodinách jsem začal plánovat, jak by to šlo udělat,“ cituje jeho slova Bush Craft.

Hrdinský čin

Jelikož tkáň kolem rány odumřela, po třech dnech už Aron necítil téměř žádnou bolest, když rukou pohyboval. Čtvrtý den se mu podařilo najít škrtidlo a pustil se do práce. A to pouze pomocí malého nožíku, který měl u sebe.

Bolest i paniku popisuje i po letech jako nepředstavitelnou. Přemýšlel prý dokonce o sebevraždě, nakonec se ale rozhodl bojovat. Když se mu konečně podařilo zpod kamene uvolnit, věděl, že stále nemá vyhráno.

Nakonec dokázal se svým zraněním vyhledat pomoc. Dnes žije s umělou rukou, na kterou mu pomohla vydělat sbírka podporujících lidí.

O příběhu horolezce vznikl film s názvem 127 hodin, nedávno také vydal Aron vlastní knihu. Hlavní ponaučení z jeho příběhu podle něj zní: Kdykoli jdete na nebezpečný výlet, dejte vědět blízkým, kde se budete nacházet. Jedině tak budou mít šanci vás zachránit.

Zdroj: Sunny Scope, 100+1, Bush Craft, The Guardian, All That’s Interesing

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články