Hlavní obsah

Česko bude možné osvobodit od povinných příspěvků v migračním paktu, tvrdí eurokomisařka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Eurokomisařka Ylva Johanssonová těsně před rozpravou o migračním paktu v českém parlamentu prohlásila, že Česká republika bude moci být osvobozena od jakýchkoli solidárních příspěvků v rámci nařízení o řízení azylu a migrace (AMMR). Johanssonová to uvedla na síti X v souvislosti s tím, že Česko už přijalo velké množství Ukrajinců.

Foto: Profimedia.cz

Eurokomisařka Ylva Johanssonová

Článek

„Před dnešní rozpravou v českém parlamentu bychom si měli ujasnit, že pravidla dohodnutá v migračním paktu nevyžadují povinné relokace, a to ani v případě krize. To, co je požadováno, je povinná solidarita, a to finanční nebo operativní,“ uvedla na síti X Johanssonová, podle níž ale jednotlivé členské země „mají flexibilitu“.

„Země jako Česká republika, která již projevila solidaritu tím, že přijala velké množství Ukrajinců, bude moci být osvobozena od jakýchkoli povinných solidárních příspěvků,“ ujistila české občany eurokomisařka. Neuvedla však, jakým způsobem by se toto osvobození v rámci paktu ukotvilo.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dříve tvrdil, že Česká republika nebude muset přinejmenším ze začátku nic přispívat ani nikoho přijímat, což naznačuje, že by Česká republika měla mít v migračním paktu výjimku.

Rakušan jako baron Prášil. Migrační výjimka pro Česko v paktu není

Domácí

Žádná taková specificky pro Česko ale v paktu uvedena není, o čemž už dříve mluvil europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

„Žádná specifická výjimka pro Českou republiku v paktu napsaná není, to se ani nedalo očekávat. Jde o to, jakým způsobem je interpretován ten mechanismus, a mám obavu, že pan ministr Rakušan tak trochu mlžil,“ uvedl Kolaja.

S tím ale nesouhlasí premiér Petr Fiala (ODS), který zhruba dvě hodiny po příspěvku Johanssonové uvedl, že Česko výjimku vyjednalo.

„Komisařka také potvrzuje to, co jsme pro ČR vyjednali. Česko již svou solidaritu prokázalo tím, že hostí ukrajinské uprchlíky. Proto budeme mít z tohoto mechanismu výjimku,“ uvedl Fiala na síti X.

Rakušan i Fiala lžou, nepáral se s tím Kalousek

K situaci se vyjádřil i exministr financí Miroslav Kalousek, podle něhož Rakušan neříká o migračním paktu pravdu.

„Našel jsem si čas a nastudoval jsem si ‚migrační pakt‘. Není pochyb, žádná mandatorní výjimka pro ČR tam není. Nechci to lacině kritizovat, možná nešlo dojednat nic lepšího. Možná je tenhle kompromis lepší než nic,“ uvedl ve středu na síti X Kalousek.

„Nesmířím se ale s tím, že nám o tom naši přední politici lžou. To nesmíte dělat, pánové Vít Rakušan a Petr Fiala. Pak vám totiž lidé nebudou věřit ani tehdy, když budete mít tisíckrát pravdu,“ dodal zakladatel strany TOP 09.

Po zveřejnění příspěvku Johanssonové ovšem svá středeční slova korigoval s tím, že Česko sice výjimku nemá, ale pokud o ni požádá, může mu být vyhověno.

„Tvrzení, že ‚ČR má výjimku‘ je tedy jen nepřesná a zjednodušená interpretace, nikoliv lež. Za tento termín se omlouvám, byla to zjednodušená a nepřesná interpretace,“

Desítky faktorů

Přerozdělovat se má třicet tisíc migrantů ročně. Země sice migranta přijmout nemusí, do společného fondu ale bude muset zaplatit 20 tisíc eur (asi 505 tisíc korun). Počet přerozdělených migrantů stejně jako zaplacená částka se přitom mohou dál zvyšovat.

„Česká výjimka neexistuje. Je tam mechanismus asi dvaceti faktorů, které musí země splnit, aby měla z migračního paktu výjimku,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Že u nás dočasně legálně pobývají občané Ukrajiny, je pouze jedním z těchto parametrů.

Je ovšem možné, že Rakušan výjimku vyjednal za zavřenými dveřmi, nebo, že by v případě žádosti o výjimku bylo Česku vyhověno, což naznačuje i čtvrteční prohlášení eurokomisařky Johanssonové. Pokud to ale není napsané černé na bílém, není to směrodatné a může se pro Českou republiku cokoli změnit.

Jako celek by se měl migrační pakt uplatnit v jednotlivých členských zemích zhruba za dva roky. Český parlament jej bude projednávat ve čtvrtek od 11:00.

Kalousek: Fiala a Rakušan o migračním paktu lžou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám