Proč se NATO bojí ruského úspěchu na Ukrajině: Sepsáno

18.04.2024 9:46

Ukrajinci čelí tlaku ruských agresorů a geolokalizované záběry potvrzují, že Rusové postupují, u Avdijivky i u Doněcku. Americký prezident Joe Biden znovu vyzval zákonodárce, aby urychleně schválili pomoc Ukrajině, protože pokud si ruské síly podmaní Ukrajinu, přiblíží se k armádám NATO. V Kongresu se prý skutečně rýsuje balíček pomoci. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že většina navrhované pomoci pro Ukrajinu, by šla americkým společnostem a americkým a spojeneckým armádám.

Proč se NATO bojí ruského úspěchu na Ukrajině: Sepsáno
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

V posledních měsících se opakují zprávy, že Ukrajinci na tom vůbec nejsou dobře a Rusové postupují. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na geolokalizované záběry ukázal, jak přesně Rusové postupují.

Geolokalizované záběry potvrdily postup západně od Avdijivky a západně od města Doněck, konkrétně v Krasnohorivce. K dalšímu postupu došlo i severozápadně od Avdijivky. A nakonec Rusové postoupili severovýchodně od Časiv Jar.

Vedle toho Rusové podnikli raketový útok na Černihiv na severovýchodě země. Podle serveru Ukrajinská pravda se počet obětí tohoto útoku zvýšil na 18. Původně byli hlášeni 4 mrtví. Dalších 77 osob bylo zraněno. Takto velkou spoušť dokázaly napáchat tři ruské rakety Iskander. „Z místa tragédie bylo odvezeno 1 580 tun stavební suti a 71 % zničené části budovy bylo rozebráno,“ uvedl server.

„Toto by se nestalo, kdyby Ukrajina dostala dostatek vybavení protivzdušné obrany a kdyby odhodlání světa čelit ruskému teroru bylo dostatečné,“ poznamenal k útoku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti Telegram. „Teroristé mohou ničit životy pouze tehdy, když se jim nejprve podaří zastrašit ty, kteří jsou schopni zastavit teror a chránit život. Na odhodlání záleží. Na podpoře záleží. Ukrajinské odhodlání je dostačující. Ještě musí existovat dostatečné odhodlání ze strany partnerů a dostatečná podpora, aby se to projevilo,“ pokračoval prezident.

Na jeho vyjádření upozornil server Kyiv Independent.

Ukrajinci naproti tomu zasáhli letiště v Džankoji na okupovaném Krymu. Partyzánské hnutí oznámilo, že úder zničil raketový systém S-400 na letišti a vážně poškodil několik dalších blíže nespecifikovaných vozidel. Ukrajinské zdroje zveřejnily snímek, který údajně ukazuje tři zničené odpalovací zařízení S-400. ISW však upozornil, že zatím nemůže potvrdit ani informaci o úderu, ani naznačený rozsah škod.

Vedle toho Ukrajinci údajně provedli dronový úder v Tatarstánu a došlo k útoku na vrtulník v Samské oblasti.

„Zdá se, že ukrajinské údery proti ruským leteckým prostředkům na okupovaném Krymu a také v Rusku představují poměrně koordinovanou a rozsáhlou sérii úderů specificky zaměřených na ruské letectví, protivzdušnou obranu a radarové detekční schopnosti,“ upozornil institut.

Americký prezident Joe Biden podle ISW varoval, že Rusko a jeho partneři představují pro NATO stále větší hrozbu, a zdůraznil, že americká bezpečnostní pomoc Ukrajině může ruskou hrozbu pomoct řešit. Prezident prohlásil 17. dubna, že Rusko zesiluje svou válku proti Ukrajině s vojenskou a nesmrtící materiální podporou Číny, Íránu a Severní Koreje. Vyzval Sněmovnu reprezentantů USA, aby urychleně schválila bezpečnostní pomoc Ukrajině, protože ukrajinské síly nadále čelí nedostatku munice a vyhlídce na ztrátu dalšího území. Prohlásil, že pokud Rusko dosáhne svého cíle podrobit si a podmanit Ukrajinu, pak se ruské síly přiblíží k NATO.

„ISW soudí, že ruské vítězství na Ukrajině by mělo zničující důsledky pro obranu NATO, zatímco ukrajinské vítězství by zkomplikovalo úspěšný ruský útok na Polsko nebo pobaltské státy,“ napsal institut.

Dolní komora Kongresu by prý měla o pomoci Ukrajině hlasovat 20. dubna.

„Ukrajině by nabídl 48,3 miliardy dolarů na bezpečnostní pomoc: 23,2 miliardy dolarů na doplnění zbraní a vybavení z inventáře amerického ministerstva obrany (DoD); 13,8 miliardy dolarů na nákup zbraní a munice pro Ukrajinu od amerických výrobců; a 11,3 miliardy na pokračující podporu USA Ukrajině prostřednictvím probíhajících operací USA v regionu. Naprostá většina navrhované pomoci pro Ukrajinu, pokud bude schválena, by šla americkým společnostem a americkým a spojeneckým armádám,“ uvedl ISW.

Server Kyiv Independent v této souvislosti upozornil, že část republikánských zákonodárců, jedná se o největší podporovatele Donalda Trumpa, hrozí v případě hlasování o balíčku také vyvoláním hlasování o sesazení stávajícího předsedy dolní komory Kongresu Mikea Johnsona. Odvoláním Johnsona hrozí Marjorie Taylor Greenová a spolu s ní např. Thomas Massie.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tomu nerozumím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePlankton , 18.04.2024 11:20:37
Bidenovi vadí, že v případě porážky UA se Rusko přiblíží k armádám NATO. To, že by se v případě přijetí UA, a už proběhlým přijetím Finska a Švédska do NATO, přiblížily armády NATO k Rusku mu nevadí. Může mi to někdo vysvětlit? Nějak nechápu ten rozdíl, když výsledek je stejný.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…