Předseda Johnson navrhuje vyčlenit 61 miliard dolarů na pomoc Ukrajině a poskytnout jí systém ATACMS. Biden je připraven podepsat

Přidat na Seznam.cz

Návrh zákona na doplnění finančních prostředků pro Ukrajinu, připravený Michaelem Johnsonem, předsedou Sněmovny reprezentantů USA, navrhuje alokovat 61 miliard dolarů (1,4 bilionů korun) a co nejdříve dodat Ukrajině rakety dlouhého dosahu ATACMS.

Tento návrh zákona zahrnuje téměř 28 miliard dolarů na veškeré operace související s vojenskou pomocí USA pro Ukrajinu, uvádí deník Ukrainska Pravda.

Z nich téměř 13,8 miliard dolarů půjde do programu Ukrajinské bezpečnostní asistenční iniciativy do 30. září 2025, v rámci kterého Pentagon uzavírá smlouvy s americkými obrannými společnostmi na dodávku nového zbrojního materiálu a vybavení pro Kyjev. Dále asi 13,4 miliardy dolarů může být použito na náhradu a opravu dodaného zbrojního materiálu pro Ukrajinu, stejně jako na výcvik ukrajinských vojáků.

Podmínky pro využití těchto finančních prostředků zahrnují zákaz výplaty důchodů. Zákon obsahuje požadavky na účetnictví administrativy Bidena, včetně zpráv o poskytnuté vojenské pomoci Ukrajině a strategie dlouhodobé podpory.

Hlasování o tomto zákoně se očekává 20. dubna. Prezident Biden vyjádřil podporu těmto zákonům a slíbil je okamžitě podepsat, aby posílil bezpečnost a stabilitu v regionu.

Zdroj: Ukrainska Pravda, White House