Rusové v důsledku útoku na vojenské letiště v Džankoji utrpěli značné ztráty. Zabito 30 ruských vojáků, 80 zraněno

Přidat na Seznam.cz

Při nočním útoku na letiště v Džankoji na okupovaném Krymu došlo k značným ztrátám na ruské síle i zbraních, uvádí ukrajinská agentura UNIAN.

Byl zničen sklad raket Zirkon a S-300. Podle zdrojů telegramového účtu Krymský vítr Rusko přišlo také o značnou část svého vojenského personálu. V Džankoji mělo být zabito 30 ruských vojáků a 80 jich mělo být zraněno. Vzhledemk k nedostatku lůžek v nemocnici Džankoj byli zranění transportováni vrtulníky do Sevastopolu na Krymu, kde budou ubytováni u 1472. námořní brigády.

Přeživší vrtulníky a letadla byla přitom přemístěna z vojenského letiště v Džankoji na letiště Kirovskoje na Krymu.

Podle serveru RBC-Ukrajina mají Rusové na Krymu nejedno aktivně využívané vojenské letiště. Ukrajinské letectvo již dříve informovalo, že Rusko využívá nejméně pět krymských letišť. Na území dočasně okupovaného Krymu se nachází tato tři důležitá letiště – Saky, Belbek a Hvardiyske.

První klíčové letiště se nachází nedaleko Saky v západní části poloostrova. Sídlí zde 43. stíhací pluk s letouny Su-30SM, Su-33 a Su-24M. Také toto letiště je častým cílem ukrajinských úderů. K posledním útoku na Saky došlo začátkem roku, nacházelo se tam ruské velitelské stanoviště. Neméně důležitým vojenským letištěm je Belbek, které se nachází severně od Sevastopolu. Vzlétají odsud letouny Su-27, Su-27SM, Su-30M2 a Su-27M. Na tomto letišti se však mohou nacházet i strategické bombardéry Tu. Tato letadla dokážou udeřit na Ukrajinu raketami s doletem až 5000 km. Také letiště Belbek je opakovaně napadáno Ukrajinou, především raketami Storm Shadow. Posledním Rusy hojně využívaným letištěm je Hvardiyske nacházející se severně od Simferopolu, odkud startují bojové letouny. Mají zde být umístěny dvě letky po 12 frontových bombardérech Su-24M a 12 útočných Su-25SM.

Zdroj: UNIAN, RBC-Ukrajina