Netanjahu po jednání s britským ministrem prohlásil, že Izrael se ohledně reakce na útok Íránu rozhodne sám

Přidat na Seznam.cz

Izrael „učiní vlastní rozhodnutí“ o případné odvetě za bezprecedentní útok Íránu, prohlásil premiér Benjamin Netanjahu, a to několik hodin poté, co v Izraeli přistál britský ministr zahraničí David Cameron a vyzval ke zdrženlivosti.

Britský ministr zahraničí novinářům řekl, že je „jasné, že Izraelci se rozhodnou jednat“ v reakci na přímý útok Íránu stovkami raket a bezpilotních letounů, a dodal: „Doufáme, že tak učiní způsobem, který co nejméně přispěje k eskalaci situace, a jak jsem řekl včera, způsobem, který bude nejen tvrdý, ale i chytrý,“ uvádí jeho slova deník Independent.

V zjevné reakci na jeho výroky však Netanjahu o několik hodin později vydal prohlášení, v němž uvedl, že Izrael se bude rozhodovat sám, a „udělá vše, co je nezbytné, aby se bránil“.

Spojené království chce „vidět koordinované sankce proti Íránu“, uvedl Cameron před nadcházejícím zasedáním ministrů zahraničí skupiny G7 v Itálii. Ministryně financí Spojených států Janet Yellenová již uvedla, že očekává, že Washington v řádu dnů zasáhne Teherán novými sankcemi.

Írán zahájil útok jako odvetu za letecký útok na areál svého velvyslanectví v Damašku, píše deník The Guardian.

Zdroj: Independent, The Guardian