InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert bývalých žáků ZUŠ Veselí n. L.

    Čtvrtek 9.5 18:00 - Kulturní dům Veselí nad Lužnicí

  • Prodaná nevěsta

    Čtvrtek 9.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kraje vybraly dopravce pro jindřichohradecké úzkokolejky. Vlaky by se mohly vrátit na trať v červnu

JINDŘICHOHRADECKO/ VYSOČINA - Jihočeský kraj, stejně jako Kraj Vysočina, vybral dopravce, který má zajistit v letošní sezoně provoz na jindřichohradecké úzkokolejce. Je jím společnost Gepard Express, která se svou nabídkou uspěla ve výběrovém řízení. Vlaky by měly vyjet na trať v půlce června.

„Když všechno půjde dobře, mohly by vlaky na základě smluv s kraji vyjet 15. června. Teď ještě přijde na řadu prohlídka tratě Drážním úřadem, čekáme tak, jestli dostaneme potvrzení o její bezpečnosti z hlediska provozu," informoval starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár.

Vlaky by na trati měly jezdit od 15. června do 28. října. „Mluvíme o letním turistickém provozu. Linky budou posíleny v průběhu letních prázdnin, pak bude pomalu vlaků ubývat. Jízdní řády budou včas zveřejněny," podotkl starosta Kozár.

Výběr nového dopravce potvrdil i Kraj Vysočina. „Kraj je připraven uzavřít smlouvu na zajištění dopravy v turistickém režimu na úzkokolejce 228 v úseku Obrataň - Jindřichův Hradec. Kraj Vysočina uspíšil veškeré procesy, které jsou nutné pro uzavření smlouvy a tím červnové zahájení provozu. Na jeho straně není žádná překážka, která by bránila nasazení vlaků podle projednaného jízdního řádu. Na straně vybraného dopravce je nyní třeba doložit do dvou měsíců před podpisem smlouvy veškerá povolení dopravce a také provozovatele dráhy. Jedná se o dokumenty, které vyžaduje příslušná legislativa i smlouva," stojí na webových stránkách Kraje Vysočina.

Zatímco Vysočina vyhlásila poptávku na provozování úzkokolejky na pět let, Jihočeský kraj tak učinil jen na pět měsíců. „Nepočítá se se zimním provozem, Jihočeský kraj tak bude mít dost času na to, aby se nějak případně postavil k provozu v další sezoně," poznamenal Michal Kozár.

Vlaky na úzkorozchodných tratích z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a do Obrataně provozovala do roku 2022 společnost Jindřichohradecké místní dráhy, která je v úpadku. Věřitelé rozhodli letos v lednu o reorganizaci, která by měla být cestou k úspěšnému zažehnání problémů úzkokolejky za pomocí celé řady zainteresovaných subjektů. Jindřichohradecká úzkokolejka každoročně lákala desítky tisíc turistů.

„V tuto chvíli je úzkokolejka jako pacient na jednotce intenzivní péče. Každý den o ní s někým mluvíme, dostáváme informace, dotazy. Jsou dny, kdy to vidíme optimističtěji a pak jiné, kdy jsme víc skeptičtí. Stále ale pevně věříme, že provoz se podaří obnovit. I nám chybí zhruba 70 tisíc návštěvníků, kteří k nám díky úzkokolejce zavítali," řekl místostarosta Jindřichova Hradce Radim Staněk.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace