Vzorný manžel i vrah Harold Henthorn: Jeho žena Toni se prý nešťastnou náhodou zřítila na romantickém výletě z hory

Vzorný manžel Harold Henthorn: Jeho žena Toni se prý nešťastnou náhodou zřítila na romantickém výletě z hory
Zdroj: Unsplash

Navenek působili manželé Henthornovi jako spokojený a stále zamilovaný pár. Toni byla úspěšná oftalmoložka, Harold řídil neziskovku, která sháněla peníze pro kostely a nemocnice. Krátce po svatbě v roce 2000 se přestěhovali do Denveru, aby žili pod horami. O pět let později se jim narodila dcera. O sedm let později ale Harold shodil Toni z útesu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 04. 2024 11:00

Harold zpočátku tvrdil, že manželka uklouzla a zřítila se dolů. Když ale policisté našli v jeho autě podivnou mapu, rázem ho zařadili na seznam podezřelých. Navíc zjistili, že jeho první manželka Lynn také zemřela za podivných okolností.

Manželství Henthornových

Toni se s Haroldem seznámila v roce 1999 na křesťanské seznamce. Zrovna byla čerstvě rozvedená, Harold zase přišel o manželku při tragické nehodě před čtyřmi lety - nebo to aspoň tvrdil. Ač působili spokojeně, Toniini přátelé si začali všímat určitých změn. Její bratr Barry s ní nikdy nemohl mít soukromý telefonní hovor. Vždy ho zvedl Harold, a když mu Barry řekl, že chce mluvit se svou sestrou nebo její dcerou, zapnul hlasitý odposlech. To potvrdil i Toniin vedoucí. Nemohla si nic naplánovat, veškerý čas trávili spolu.

Nejvíce znepokojená byla Toniina rodina v roce 2011, kdy utrpěla vážné zranění a nikomu o tom neřekla. Zrovna s manželem na domě prováděli nějaké rekonstrukce, když ji na verandě trefil do krku těžký dřevěný trám a zlomil jí obratle. Matce se s tím svěřila až mnohem později. A dodala, že se pro něco v ten okamžik sehnula, kdyby ne, byla by na místě mrtvá. Šlo skutečně o nehodu?

Tragická "náhodná" smrt Toni

V roce 2012 se Harold rozhodl, že vezme svou ženu na túru do národního parku Rocky Mountain, kde by oslavili dvanácté výročí jejich svatby. Byla to zvláštní volba, vezme-li se v potaz, že padesátiletá Toni trpěla bolestmi kolena a na namáhavé výšlapy nechodila. Harold byl ale neústupný. Dokonce jednomu známému prozradil, že si prošel šest možných tras, vybral tu nejlepší, kterou pak naplánoval do poslední minuty a detailu.

Na cestu se vydali 29. září. Cílem byla Jelení hora. Samozřejmě nezapomínali pořizovat fotky. Později odpoledne obdržel Toniin bratr Barry od Harolda následující sms: "Barry... Je to naléhavé... Toni je zraněná... Spadla ze skály." Poté následovala ještě jedna zpráva, tentokrát stručná: "Je mrtvá." Jak k tomu mohlo dojít? Jak mohla spadnout z úbočí Jelení hory?

Dle Barryho výpovědi mu Harold řekl, že Toni začala být pozadu. Když se pak v jednu chvíli otočil za sebe, byla pryč. Začal ji hledat. Po chvilce zjistil, že leží pod horou. Pak svou výpověď změnil. Prý mu zrovna přišla zpráva, takže koukal do mobilu a nevšiml si, že Toni vrávorá na okraji skály. Předposlední verze byla, že ho fotila a přitom nešťastně šlápla do místa, kde již neměla pevnou půdu pod nohama. Nakonec tvrdil, že kontroloval Toniin pracovní mobil, jestli nevolá někomu, komu by neměla. To byla lež. Její spolupracovníci potvrdili, že si pro telefon přišel až za dva dny po její smrti.

Vinen nebo nevinen?

A pak kriminalisté našli v jeho autě mapu, kde měl křížkem zaznačeno místo Toniina pádu. Tehdy se také dozvěděli o jeho první manželce, která zemřela za podivných okolností. Také vyšlo najevo, že žil z její životní pojistky. Ve skutečnosti nepracoval dlouhých dvacet let, post ředitele neziskovky byl smyšlený. Díky všem těmto informacím byl Harold porotou shledán vinným. Dostal doživotí, přestože s rukou na srdci neustále opakoval, že je absolutně nevinný.

Zdroje informací:
Rollingstone.com: Black Widower - How One Man Allegedly Murdered Two Wives
Allthatsinteresting.com: The Story Of Harold Henthorn, The Man Who Pushed His Wife Off A Colorado Mountaintop

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články