Útok Hizballáhu zranil 14 izraelských vojáků v pohraniční vesnici

Přidat na Seznam.cz

Libanon/Izrael Libanonská militantní skupina uvedla, že útok dronem a raketami byl reakcí na izraelské nálety, při nichž byli zabiti dva velitelé Hizballáhu.

Libanonská militantní skupina Hizballáh se přihlásila k odpovědnosti za středeční přeshraniční útok dronem a raketou v severním Izraeli, při kterém bylo podle izraelské armády zraněno 14 vojáků, z toho šest těžce, píše se na serveru The New York Times a Aljazeera.

Jednalo se o jeden z nejničivějších útoků Hizballáhu, nejmocnějšího zástupce Íránu v regionu, v posledních měsících v rámci pokračujících střetů s Izraelem. Střety se zintenzivnily v důsledku izraelského cíleného zabití dvou velitelů Hizballáhu. Rostou také obavy z širšího konfliktu mezi Izraelem a Teheránem, který o víkendu podnikl rozsáhlý letecký útok na Izrael.

Hizballáh uvedl, že jeho útok na izraelskou beduínskou pohraniční vesnici Arab al-Aramša byl reakcí na izraelské letecké útoky o den dříve, při nichž podle izraelské armády byli zabiti velitelé. Tyto údery vyvolaly sérii odvetných útoků Hizballáhu na izraelské vojenské základny a kasárna.

Hizballáh tvrdil, že cílem středečního útoku byla izraelská vojenská průzkumná jednotka. Armáda uvedla, že šest vojáků bylo těžce zraněno, dva středně těžce a šest lehce. Uvedlo, že na útok reagovalo údery na cíle Hizballáhu v jižním Libanonu.

Hizballáh a Izrael se již více než půl roku nacházejí ve vyhroceném přeshraničním konfliktu, který odstartoval útok na Izrael ze 7. října, který vedl Hamás, další z íránských tzv. zástupných skupin. Boje vyhnaly z domovů desítky tisíc civilistů na obou stranách hranice a v posledních měsících začaly izraelské údery uvnitř Libanonu pronikat hlouběji do nitra země.

Zdroj: The New York Times, Aljazeera