USA souhlasí s izraelskou operací v Gaze výměnou za to, že neoplatí Íránu velký úder, říká egyptský představitel

Přidat na Seznam.cz

USA údajně přijaly izraelský plán na operaci ve městě Rafáh na jihu Gazy výměnou za to, že v reakci na útok z Teheránu neprovedou rozsáhlý úder v Íránu.

„Americká administrativa projevila souhlas s plánem, který dříve předložila izraelská vláda ohledně vojenské operace v Rafáhu, výměnou za neprovedení rozsáhlého útoku proti Íránu, říká nejmenovaný egyptský úředník. Prý probíhají přípravy, aby se Egypt, který sousedí s Izraelem, mohl vypořádat s případnými dopady plánované operace, uvádí deník Times of Izrael.

Naopak izraelský premiér Benjamin Netanjahu je odhodlán pokročit na obou frontách, ale nenabídl žádný časový plán. Pravděpodobně bude muset vzít v úvahu prosby nejvyššího spojence Spojených států pro zdrženlivost po útoku drony a raketami Íránu – stejně jako výzvy k ochraně palestinských civilistů v obléhaném pásmu Gazy, píše deník Barron´s.

Předpokládá se, že v Rafáhu jsou umístěny čtyři prapory Hamásu a více než milion civilistů, kteří se tam ukrývají po útěku z bojů v jiných částech pásma. Předpokládá se, že v Rafáhu se ukrývají také vůdci Hamásu, možná spolu s izraelskými rukojmími.

Premiér Benjamin Netanjahu několikrát prohlásil, že plány na operaci v Rafáhu schválil a nedávno uvedl, že bylo rozhodnuto o datu jejího zahájení.

Zdroj: Times of Izrael, Barron´s