Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Eurokomisařka se zastala Rakušana. Potvrdila, že Česko má šanci na výjimku z migračního paktu

Vít Rakušan. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Vít Rakušan. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Česká republika bude mít výjimku v rámci migračního paktu kvůli vysokému počtu ukrajinských uprchlíků, a nebude proto muset přispívat do mechanismu solidarity. Potvrdila to eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johansson. Upozornila na to kvůli dnešní mimořádné schůzi české Sněmovny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Téma unijního migračního a azylového paktu ostře vstoupilo do kampaně před eurovolbami. Opozice i část koaličních politiků se vymezily proti ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), podle nich veřejnost během jednání o balíčku mystifikoval. Opozice dokonce tvrdí, že zradil české zájmy.

Hnutí ANO kvůli tomu na dnešek svolalo mimořádnou schůzi Sněmovny, na níž chce probírat migrační pakt, který v minulém týdnu finálně odklepnul Evropský parlament.

Nejen opozice – i někteří koaliční představitelé Rakušana obvinili, že o balíčku lhal, když tvrdil, že Česko bude z povinnosti pomáhat napadeným zemím vyňato.

Jeho slova ale nyní potvrdila i komisařka pro vnitřní věci Ylva Johansson, pod kterou balíček v Evropské komisi spadá.

„Země jako Česká republika, která již projevila solidaritu přijetím velkého počtu Ukrajinců, bude moci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Migrace a uprchlíci

Mimořádná schůze Sněmovny

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější