Z letiště v Dubaji se po povodni opět létá, lety ale budou mít zpoždění

Záplavy v Dubaji. (18.4.2024)

Záplavy v Dubaji. (18.4.2024) Zdroj: ČTK / AP / Christopher Pike

Mezinárodní letiště v Dubaji dnes postupně obnovuje provoz po rozsáhlém omezení letů způsobeném úterními rekordními přívalovými dešti. I dnes se ale na tomto nejrušnějším letišti světa očekávají zpoždění, napsal místní deník The National. V Dubaji, která je s necelými čtyřmi miliony obyvatel, nejlidnatějším městem Spojených arabských emirátů (SAE), také stále zůstávají uzavřené některé silnice.

Dubajské mezinárodní letiště dnes oznámilo, že obnovilo provoz na terminálech 1 a 3. Domácí aerolinky Emirates, které ve středu neodbavovaly celý den, dnes odbavování cestujících opět zahájily v devět ráno místního času.

„Prosím, jeďte na letiště pouze, pokud máte potvrzený let, jelikož letiště je stále přeplněné,“ napsaly aerolinky Emirates na síti X. Zároveň se cestujícím omluvily za nepříjemnosti způsobené nebývalým počasím.

Podle deníku The National bylo na dubajském mezinárodním letišti za dva dny kvůli silnému dešti a zaplaveným ranvejím zrušeno na 1240 letů a čtyři desítky byly odkloněny jinam.

SAE postihly tento týden největší přívalové deště nejméně od roku 1949, kdy se tam začaly vést tyto záznamy. Vyžádaly si jednu oběť, senior zemřel v autě, které smetl proud vody. Silné deště zasáhly před několika dny také Omán, kde kvůli nim zemřelo 18 lidí včetně školáků. Vydatně pršelo také v Bahrajnu, Kataru a Saúdské Arábii.

Agentura AP oslovila několik meteorologů, podle nichž zřejmě rekordní deště v SAE nebyly způsobeny metodou zvanou cloud seeding (setí, osévání mraků). Ta se používá ke zvýšení pravděpodobnosti srážek z mraků pomocí například jodidu stříbrného. Nebývalé deště v této pouštní zemi přičetli oslovení meteorologové klimatickým změnám.