Erdäpfelkas je velmi jednoduchý pokrm, které si doma jistě zamilujete! Základem této tradiční rakouské pomazánky jsou vařené brambory zjemněné smetanou. V Bavorsku se často podává jako oblíbený předkrm, kdy se maže na chleba s máslem. Erdäpfelkas můžete použít například místo bramborového salátu, jedná se totiž i o vynikající přílohu k pečenému či grilovanému masu.

Hlasujte v anketě Receptáře a vyhrajte!

Tradiční čtenářská anketa je zpátky. Dejte hlas své oblíbené firmě a zařadíme vás do slosování o hodnotné ceny.

Chci se zapojit

Jak připravit klasickou rakouskou pochoutku s názvem Erdäpfelkas? Podívejte se na YouTube video na kanálu ichkoche.at:

Zdroj: Youtube

Jaké brambory

Pokud chcete mít Erdäpfelkas opravdu kvalitní, je důležité použít brambory varného typu A. I po uvaření jsou tuhé a pevné a nerozvaří se, ani když je necháte v hrnci náhodou o něco déle. Tento druh brambor je jen velmi slabě moučnatý a má jemnou až středně jemnou dužinu. Zpravidla jsou plody menšího kulatějšího tvaru než ostatní druhy brambor a jsou ideální zejména do salátů.

Erdäpfelkas

Nejprve si uvařte 2 až 2,5 kg brambor ve slupce. Nejlépe v páře nebo klasickým způsobem v horké vodě. Jakmile vychladnou, oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle do velké mísy. Můžete klidně využít i kruhový strunový kráječ na brambory.

Následně přidejte najemno pokrájené 3 středně velké cibule, sůl a pepř. Veškeré ingredience řádně promíchejte. Potom postupně vmíchejte 0,5 l šlehačky a stejné množství zakysané smetany. Jejich celkové množství závisí na vás a také na savosti brambor.

Správný Erdäpfelkas by neměl být ani příliš hustý, ani řídký. Pro požadovanou konzistenci lze přidat i trochu mléka.  Nakonec pomazánku dochuťte přidáním čerstvě posekané pažitky a petrželky.

Obatzda

Vyzkoušet můžete i další neodolatelnou pomazánku z Bavorska. Obatzda vznikla jako šikovné řešení pro spotřebování zbytků přezrálého sýra Camembert. Poprvé byla připravena někdy po roce 1920 v mnichovské pivovarské krčmě Weihenstephan ve městě Freising, kde byla naservírována hostům jako dopolední svačina.

K přípravě pomazánky budete potřebovat 250 g vyzrálého sýru typu camembert, a to v pokojové teplotě. Pokrájejte ho na menší kousky, pokud je dokonale vyzrálý, můžete jej rozmačkat vidličkou.

Sýr pak smíchejte se 70 g změklého másla, měla by vám vzniknout naprosto kompaktní hmota. Následně přidejte pokrájenou cibulkovou nať, 3 lžíce piva, 1 lžičku mleté papriky, špetku mletého kmínu a dle chuti sůl a mletý pepř.

Související články

Zdroje: www.recepty.cz, www.celorocnikucharka.cz, www.pidak.cz, www.toprecepty.cz