Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Izrael úder v Damašku neprobral s USA. A íránskou odvetu hrubě podcenil

Írán poslal na Izrael drony a rakety. (14. dubna 2024) foto: Reuters

Izraelští činovníci neodhadli, jak tvrdá bude odpověď Íránu na vzdušný úder na budovu konzulátu v Damašku, při němž zahynulo několik důstojníků íránských revolučních gard včetně dvou generálů. V dostatečném předstihu ho ani nekonzultovali s USA, které informovali jen několik okamžiků před jeho provedením. S odvoláním na své zdroje o tom napsal list The New York Times (NYT).
  13:21

Podle několika amerických představitelů, kteří se po útoku účastnili jednání na vysoké úrovni, se Izraelci hrubě přepočítali, když se domnívali, že Írán nezareaguje nijak ostře, píše NYT. Názor o chybném hodnocení reakce Teheránu s listem sdílel i nejmenovaný vysoce postavený představitel Izraele.

Američtí činitelé byli podle deníku rozhořčeni, že byli 1. dubna o chystaném útoku v Damašku informováni jen několik minut před jeho provedením a nebylo jim ani sděleno, jak velký má mít význam. Dva izraelské zdroje přitom listu řekly, že se úder plánoval dva měsíce a izraelský válečný kabinet jej schválil už 22. března.

Americký ministr obrany Lloyd Austin si podle amerických zdrojů NYT v telefonickém hovoru 3. dubna postěžoval přímo svému izraelskému protějšku Joavu Galantovi, že útok v Damašku ohrozil americké vojáky rozmístěné v regionu, kteří kvůli pozdnímu varování neměli dost času připravit se na možné ohrožení.

List NYT tvrdí, že měl možnost nahlédnout do interních dokumentů izraelského ministerstva obrany, které popisovaly možné reakce Teheránu. Žádný tam zmiňovaný scénář nepředpokládal útok v takovém rozsahu, jaký Írán nakonec spustil v noci ze soboty na neděli, kdy vyslal na Izrael celkem přes 300 bezpilotních letounů, balistických raket i střel s plochou dráhou letu.

Útok se obešel bez obětí a větších škod díky efektivnímu izraelskému protiraketovému systému a letectva za pomoci jeho spojenců. Podle Izraele se díky této kombinované protivzdušné obraně podařilo zlikvidovat 99 procent střel a dronů, které mířily na jeho území.

Izraelská rozvědka přitom podle zprávy NYT původně očekávala, že Írán vypálí na Izrael nanejvýš 10 raket země–země. Minulý týden tento odhad zvedla na 60 až 70 raket země–země, uvedl deník a poznamenal, že i to se nakonec ukázalo jako hrubé podcenění íránských plánů. Izraelci také předpokládali, že Teherán možná využije k odvetě v omezeném rozsahu jen zástupné spojenecké skupiny jako libanonský Hizballáh nebo ozbrojené milice v Iráku.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....