Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jako kdyby vstal z mrtvých. Po půl roce se pacient náhle probral z bezvědomí a začal hned komunikovat

Po půl roce v bezvědomí je šance na resuscitaci podle lékařů velmi malá. Když už se povede, jde návrat zpět do života velmi pomalu. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Po půl roce v bezvědomí je šance na resuscitaci podle lékařů velmi malá. Když už se povede, jde návrat zpět do života velmi pomalu. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Čtyřiadvacetiletý pacient se ve Fakultní nemocnici Plzeň po půl roce „probudil“ ze stavu podobného bezvědomí. Podle zdravotníků šlo o zcela výjimečný případ, žádný podobný dosud nezažili. Když znovu nabyl vědomí, vypadalo to, jako by se normálně ráno probudil.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Upadnout do bezvědomí s otevřenýma očima, zůstat v tomto stavu půl roku a následně se z něj probudit není zrovna běžné. Probrat se po takto dlouhé době a začít normálně komunikovat, tak to už je extrémně raritní věc.

Oboje zažili letos v lednu lékaři a sestry plzeňské fakultní nemocnice, kde byl na anesteziologicko-resuscitační klinice už šest měsíců hospitalizovaný mladý pacient s těžkou schizofrenií. O případu informoval jako první server iDnes.

Muž byl ve FN Plzeň od března 2022 hospitalizovaný na psychiatrické klinice a od července do srpna loňského roku na II. interní klinice, kde se léčil s pneumonií, tedy zápalem plic. Ten se mu zkomplikoval tím, že vdechl obsah žaludku a dostal se do stavu podobného bezvědomí.

Na oddělení ARO ležel od loňského srpna a jeho stav vypadal beznadějně. „Viděla ho řada lékařů a různých specialistů, včetně neurologů a psychiatrů, konzultovali jsme jeho případ i s kolegy v Praze. A všichni krčili rameny, že už si nevědí rady. Žádná léčba ani intervence nezabírala,“ řekl Deníku N Štěpán Bejvančický, primář anesteziologicko-resuscitační kliniky FN Plzeň.

S nevyhnutelným koncem se pomalu začala smiřovat i jeho rodina. „V posledních dnech už jeho příbuzné také opouštěla víra v to, že se ho podaří ještě oživit.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější