Lidé si přejí zachování české koruny, podepisují petici

Lidé už nejsou podle místopředsedy Sněmovny a stínového premiéra hnutí ANO Karla Havlíčka ochotni akceptovat elitářské chování současné pětikoaliční vlády. Dokládá to mimořádný zájem o petice, které zorganizovalo hnutí ANO ke korespondenční volbě pro Čechy žijící v zahraničí, k přijetí eura, k evropskému migračnímu paktu a k právu veta v Evropské unii.

»Jedná se o čtyři zásadní témata a lidé by měli mít možnost se k nim vyjádřit,« řekl dnes Havlíček novinářům. Nejvíce podpisů, 26 440, podle Havlíčka hnutí sesbíralo pod petici k zachování české koruny.

»Většina vládních stran podporuje přijetí eura a nijak se s tím netají, kdo to tají a naoko to odmítá, je ODS,« řekla novinářům šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Poukázala přitom na dokument nazvaný Akční plán strategického partnerství České republiky a Francouzské republiky na léta 2024 až 2028, který podepsali český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj si Česko a Francie budou vyměňovat názory na budoucnost hospodářské měnové unie v kontextu budoucího vstupu ČR do eurozóny. »Fiala s přijetím eura podle tohoto dokumentu počítá velice brzy,« konstatovala Schillerová.

Zdůraznila, že pro euro nehovoří ani žádný z ekonomických argumentů. »Zadlužení ČR je oproti zemím eurozóny poloviční,« uvedla bývalá ministryně financí. Hnutí podle ní odmítá přijetí eura, neboť Česko má silnou a jednu z nejstabilnějších měn. »Občané ČR těmto argumentům velmi dobře rozumí a nenechají se opít rohlíkem o údajné vstupence do elitního klubu vyspělých západních zemí, jak se snaží eurozónu vylíčit pětikoaliční eurohujeři,« dodala.

Zavedení společné evropské měny by podle Schillerové bylo pro Českou republiku nevýhodné, neměl by být nyní stanoven ani budoucí termín.

Archy s podpisy občanů pod peticemi dnes hnutí odevzdá na sněmovní petiční výbor. »Budeme požadovat veřejné projednání,« řekla Schillerová.

Megapodraz ministra vnitra Víta Rakušana

Jedna z petic je věnována také migračnímu paktu, který minulý týden schválil Evropský parlament. Dnes se k této otázce koná mimořádná schůze Sněmovny, kterou iniciovalo právě hnutí ANO. Jeho zákonodárci pokládají nová unijní migrační pravidla za jednu z největších chyb vlády Petra Fialy (ODS) z doby českého předsednictví v Radě EU. Podle Havlíčka jde o »megapodraz« ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Podle lídryně kandidátky ANO pro eurovolby Kláry Dostálové Rakušan lže, když tvrdí, že vyjednal výjimku pro ČR v závislosti na přijetí velkého počtu ukrajinských uprchlíků. »Je to pravděpodobně poslední člověk na planetě, který vypráví bludy o této výjimce. I jeho vlastní koaliční partneři ho usvědčili ze lži. Žádná výjimka v migračním paktu pro ČR není,« prohlásila Dostálová. »Nikdo nám nemůže diktovat, kdo tady má žít, koho chceme přijmout na své území,« dodala.

Migrační pakt schválili minulý týden europoslanci. Podle předsedy ANO Andreje Babiše pakt problém s migranty neřeší. Obsahuje podle něj také skryté kvóty na uprchlíky. Schválená podoba paktu je podle zákonodárců ANO zradou. Rakušan naopak balíček hájí s tím, že umožní účinnější ochranu vnějších hranic EU a rychlejší vyhošťování.

Migrační pakt není podle něj dokonalý, ale dává základ pro další opatření. Je tak lepší než současná neexistence přesných pravidel například ve sdílení informací či návratové politice. »Nynější stav migrace v unii je neuspokojivý, vyžaduje racionální řešení, nikoli iracionální strašení,« řekl Rakušan novinářům. Neřešená migrace podle něj povede k tomu, že se Evropská unie ocitne ve stavu faktického ohrožení.

Lidovecký poslanec Michael Kohajda uvedl, že pakt obsahuje některé dobré kroky, KDU-ČSL má ale k současné podobě dohody i výhrady. Povinné kvóty, které jeho strana odmítá, se podle něj schovávají za »povinnou solidaritu«.

Zda se mimořádná schůze vůbec uskuteční, záleží na vládní koalici a její většině. O tom, zda umožní schválení programu mimořádné schůze, lze pochybovat. Před hlasováním o programu budou moci promluvit pouze řečníci s přednostním právem.

(jad)

Související články

3 KOMENTÁŘŮ

  1. Většina občanů ČR, již v referendu o vstupu ČR do EU vyjádřila přání aby byla koruna nahrazena Eurem . Požadavek na nahrazení koruny Eurem potvrdila většina občanů ČR také v nynějších volbách Ekonomické důsledky známe všichni z DĚLNICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH SPOLKU a z KURZU, KTERÉ POŘÁDAJÍ. ODBORY.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy