Upvest svým klientům umožnil participaci na seniorním úvěru pro projekt Lužiny Alfa

Společnost Upvest, která patří do skupiny Komerční banky a je finančním partnerem významných realitních projektů, svým klientům nabídla možnost participace na seniorním konstrukčním úvěru pro rezidenční projekt Lužiny Alfa od developera UDI Group. Jeho účelem je proplácení faktur generálního dodavatele stavby, společnosti Metrostav a.s.

Celkový úvěrový rámec činí 350 mil. Kč. Úvěr bude čerpán postupně v několika tranších. Fundraising za účelem zisku participace na úvěru bude tedy zahajován vždy v návaznosti na úhradu konkrétní faktury za provedené stavební práce. Splacení úvěru se očekává k 31.5.2025. Minimální výše investice je stanovena na úrovni 5 000 Kč. Čistý výnos pro investora, určený metrikou IRR (vnitřní výnosové procento), při konstantní výši sazby 1M PRIBOR činí 8,84 % p.a. Minimální úrok pro investory bez ohledu na výši 1M PRIBOR je smluvně nastaven na 7,5 % p.a.

Upvest v projektu vystupuje v roli seniorního, zajištěného věřitele. Rozsah zajištění odpovídá standardnímu bankovnímu zajištění. Upvest bude po celou dobu trvání úvěrového vztahu zajištěn pozemkem projektu s pravomocným stavebním povolením a bude proplácet faktury dle smlouvy o dílo s generálním dodavatelem. Strategií developera je v průběhu výstavby úvěr Upvest refinancovat standardním bankovním financováním s nižším finančním nákladem.

V případě projektu Alfa se jedná o cenově středně dostupné bydlení. Minimální prodejní ceny jsou v úvěrové dokumentaci stanoveny na 110 000 Kč bez DPH / m2. Projekt leží v bezprostřední blízkosti stanice metra Lužiny a OC Lužiny. V okolí projektu se tedy nachází nadstandardní občanská vybavenost. V bytovém domě bude 191 bytových jednotek a také vnitřní garážová stání.

“Mezi Upvestem a developerem UDI Group se jedná o druhý úvěrový vztah. Prvním byl mezaninový úvěr na výstavbu a stabilizaci logistického areálu Sázava Logistics Park v blízkosti dálnice D1 ve výši 150 mil. Kč, který byl developerem řádně splacen v červenci 2023,” připomíná spoluzakladatel Upvestu Petr Volný.

O společnosti Upvest
Upvest je česká investiční platforma pro přímé investice soukromého kapitálu do realitních projektů a investorům nabízí dluhové i podílové investice. Specializuje se na investice do dluhového projektového financování konkrétních projektů ze sektoru real estate formou podílu na úvěrové smlouvě – Real Estate Private Debt. Poskytuje tak individuální řešení pro developery poptávající externí zdroje financování a příležitost rozšíření investičního portfolia pro investory. Všechny projekty zařazené na online investiční platformu upvest.cz prochází důkladnými předinvestičními prověrkami. Platforma byla založena před šesti lety a od té doby si investoři mohou doplnit své investiční portfolio o přímé investice ze sektoru real estate a developerům je její pomocí umožněno zabezpečit dodatečné finanční zdroje pro realizaci investičních projektů. Společnost Upvest od svého založení nabídla více než 43 příležitostí, a to zejména z pozice juniorního věřitele a poskytla financování v celkovém objemu přes 2 miliardy korun pro projekty v hodnotě přesahující 14 miliard korun.
Více na: https://www.upvest.cz.