Policie cvičila v O2 areně zákroky proti násilným divákům i protestujícím

foto Cvičení policejních pořádkových jednotek v O2 aréně, kde se v květnu uskuteční mistrovství světa v hokeji, 18. dubna 2024, Praha.

Praha - Kromě potlačení klasického diváckého násilí cvičili dnes policisté v pražské O2 areně zákroky proti protestujícím, kteří se přilepí k ledové ploše či mantinelům. Podobné situace jsou pro pořádkové jednotky před květnovým mistrovstvím světa v hokeji nové, musí proto vymýšlet i nové taktiky, jak co nejúčinněji zasáhnout. Novinářům to dnes řekl ředitel pořádkové policie Petr Koutný. Cvičení se na stadionu zúčastnilo přes 200 policistů a 250 figurantů.

Fotogalerie

"Scéna se neustále dynamicky vyvíjí, takže my musíme reagovat na taktiky, se kterými přichází protistrana," uvedl Koutný. Policisté podle něj musí zákroky přizpůsobovat po technické i taktické stránce. "Před deseti lety by nás vůbec nenapadlo, že se nám budou účastníci protistrany přilepovat k různým povrchům a podobně," prohlásil.

Policisté pořádkových jednotek a antikonfliktního týmu ze čtyř krajských ředitelství nacvičovali také situace, kdy proti sobě útočí fanoušci, nebo vyvádění lidí, kteří používají pyrotechniku. Připravovali se i na prohledání budovy. Dnešní akce však podle Koutného nebyla zaměřena na zvládnutí aktivních útočníků či teroristické hrozby.

Policie už na počátku dubna uvedla, že zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro domácí šampionát. Bezpečnostní rizika vyhodnocuje podle dřívějšího vyjádření šéfa bezpečnostního sboru Martina Vondráška skupina, v níž vedle policistů působí i zpravodajské služby. Policie konzultuje také s Interpolem. Do příprav šampionátu se zapojila i Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě či Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost.

O konkrétních organizačních a bezpečnostních opatřeních bude policie fanoušky informovat 7. května. Vyjde ze zkušeností, které získala při hokejovém mistrovství světa v roce 2015. Vondrášek předpokládá, že hlavním úkolem pro policisty bude - stejně jako před devíti lety - zajištění plynulé dopravy.

Dnešní cvičení bylo podle Koutného jediné, které policisté na stadionu před šampionátem uskutečnili. Policie vyhodnotí, jestli pořádkové jednotky zákroky po taktické stránce zvládly a dodržely při tom veškeré předpisy. Další podobná cvičení se chystají až na podzim. Koutný dodal, že policisté při utkáních budou dohlížet na pořádek mimo stadion. Konflikty uvnitř řeší až v případě, že by je nezvládla bezpečnostní agentura.

Na poslední domácí šampionát zavítalo podle policejního prezidenta 741.690 diváků. V obou dějištích turnaje, kterými byly rovněž Praha a Ostrava, klesla kriminalita zhruba o pětinu a policisté tehdy neregistrovali žádnou mimořádnou událost či hrozbu terorismu nebo extremismu. Na zajištění akce se podílelo 11.000 policistů, denně to bylo několik stovek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď