ČTK

18. 4. 2024

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil migrační pakt Evropské unie za největší zradu v novodobých dějinách České republiky, které se dopustili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dohoda je podle lídra ANO „šílená a obludná“, obsahuje podle něho skryté uprchlické kvóty a zavazuje k přijímání migrantů z Afriky a z Blízkého východu podle představ Bruselu. Babiš to řekl v úvodu dnešního mimořádného sněmovního jednání, které nechali k migračnímu paktu svolat stejně jako koncem února poslanci ANO. Premiér Fiala, jenž je na jednání Evropské rady v Bruselu, naopak tvrdí, že největší zrady Česka se dopustil Babiš.

Čtěte také: Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

„Ochotou obětovat naši bezpečnost, prosazováním zájmů (maďarského premiéra) Viktora Orbána místo zájmů ČR, zanedbáním odpovědného hospodaření a zadlužováním naší země a namísto toho starostí o dotace pro Agrofert, ignorováním energetické bezpečnosti a zachováním naší závislosti na Rusku a celkovým chaosem, který po něm zůstal,“ napsal dnes v reakci Fiala na sociální síti X.

Podle Babiše migrační pakt není lék, ale jed, který slouží k „asistované sebevraždě Evropy a její kultury“. „Fiala s Rakušanem bez jakéhokoli přehánění vyměnili naši bezpečnost, kulturu a způsob života za neřízenou migraci, explozi kriminality a rozklad naší společnosti,“ prohlásil ve Sněmovně Babiš, který již dříve opakovaně uvedl, že reforma migračních pravidel bude jedním z témat ANO před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Rakušan před dnešním jednáním Sněmovny novinářům řekl, že migrační pakt, jak jej schválili minulý týden europoslanci, není dokonalý, ale dává základ pro další opatření. Je podle něho lepší než současná neexistence přesných pravidel například ve sdílení informací nebo návratové politice. „Nynější stav migrace v unii je neuspokojivý, vyžaduje racionální řešení, nikoli iracionální strašení,“ zdůraznil ministr vnitra. Neřešená migrace podle něho povede k tomu, že se Evropská unie ocitne ve stavu faktického ohrožení.

Babiš ale tvrdí, že na záchranu západní Evropy je pozdě. V Česku a v zemích střední a východní Evropy je ale podle něho ještě možné situaci odvrátit. „Stále máme čas a možnost s nelegální migrací bojovat. Prvním krokem je ve volbách do Evropského parlamentu odmítnout progresivistické vítače, ekofanatiky a sociální inženýry, kteří chtějí násilně vylepšovat, v uvozovkách, náš svět,“ řekl dnes předseda ANO.

Odmítání migrantů z odlišného kulturního prostředí není podle něho projevem nedostatku solidarity, ale pudu sebezáchovy. „To musí být jasné každému, kdo vidí, co se děje v západoevropských městech,“ dodal.

„Migrační pakt ve svém celku neřeší příčiny migrace, ale pouze její následky,“ řekla místopředsedkyně Sněmovny a lídryně kandidátky ANO do evropských voleb Klára Dostálová. Místo, aby nabízel řešení, jen uvádí, co má unie a členské státy dělat, když už je migrant na hranicích, dodala.

Koncem února koaliční většina po úvodní zhruba pětihodinové diskusi zamezila schválení návrhu programu mimořádné schůze, která se tak nekonala. Ke slovu se tak dostali jen řečníci s přednostním právem. Další poslanci vystoupit nemohli a Sněmovna ani nemohla hlasovat o případných návrzích usnesení. Je pravděpodobné, že se obdobný scénář zopakuje i tentokrát.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.