S letními pneumatikami na Vysočině nevyjíždějte, varují silničáři. Podle meteorologů bude mrznout

Silnice na Vysočině mohou podle meteorologů v nejbližších dnech zejména po ránu namrzat, ve vyšších polohách kraje by mohlo sněžit. V tomto počasí by podle krajských silničářů měli zvážit jízdu především řidiči, kteří už nechali svá auta přezout na letní pneumatiky. Krajská správa a údržba je připravená vyjet se dvěma desítkami sypačů, řekl ve čtvrtek její ředitel Radovan Necid.

Jihlava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli námraze a sněhu na silnici má problém většina řidičů na Žďársku. Policisté vyzývají řidiče, aby nevyjížděli.

Na Vysočině může být podle meteorologů v nejbližších dnech nad ránem až čtyřstupňový mráz (ilustrační foto) | Foto: Lucie Maxová

Silničáři jsou v pohotovosti. „Dá se říci, že na každém cestmistrovství jeden nebo dva sypače máme,“ řekl ředitel. Některá vozidla byla kvůli předpovědi počasí opět přestrojená pro zimní údržbu. Zároveň upozornil na to, že už skončilo zimní období a neplatí povinné lhůty údržby nastavené pro zimu.

Na Šumavě napadlo do deseti centimetrů sněhu. Přes Strážný neprojedou nákladní vozidla

Číst článek

Vzhledem k teplému konci zimy jezdily sypače v kraji naposled v noci z 2. na 3. února. Později podle ředitele vyjelo pouze několik vozidel na Žďársku preventivně kvůli novoměstskému mistrovství světa v biatlonu.

V zimě měli krajští silničáři připravených 136 sypačů. Protože bylo v minulých týdnech teplé počasí, začali se věnovat jarním pracím.

Tomu podle krajské správy odpovídá i skladba a nasazení silniční techniky. V prvním čtvrtletí letoška například opravili výtluky za víc než 4,3 milionu korun, spotřebovali na to skoro 250 tun materiálu.

Ovocnáři: Pěstování meruněk je v Česku v ohrožení. Když je čtyřikrát za pět let spálí mráz, nemá to smysl

Číst článek

Na Vysočině může být podle meteorologů v nejbližších dnech nad ránem až čtyřstupňový mráz. Přeháňky mohou být v nejvyšších polohách kraje i smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty zřejmě nebudou převyšovat osm stupňů Celsia. Mráz může poškodit ovocné stromy a vzešlou zeleninu.

Krajská správa a údržba silnic se v zimě stará o údržbu 4700 kilometrů komunikací. Kromě krajských vozovek druhých a třetích tříd i o 422 kilometrů hlavních tahů, které patří ŘSD.

Minulou zimu začalo na Vysočině sněžit v druhé polovině listopadu. Náročné byly pro silničáře kvůli sněhu, ledovce a námraze především dva prosincové víkendy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme