Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Blíží se soud se zakladatelem Binance. Hrozí mu i 10 let

Očekávaný soud se spoluzakladatelem a bývalým CEO burzy Binance se blíží. Jaká je nejpravděpodobnější výše trestu?

Publikováno
Blíží se soud se zakladatelem Binance. Hrozí mu i 10 let
Zdroj: cryptoslate.com

Proces měl odstartovat 23. února, ale nakonec začne u soudu v Seattlu až 30. dubna.

Soudce Richard Jones bude rozhodovat jedno z nejočekávanějších soudních řízení týkající se kryptoměn od odsouzení Sama Bankmana-Frieda, bývalého generálního ředitele zkrachovalé burzy FTX. Ten byl odsouzen k 25 letům, ale kromě toho, že obě kauzy spojují kryptoměny, se případy příliš nepodobají.

O co vlastně jde?

Binance, největší kryptoměnová burza na světě, podle závěrů vyšetřování amerických úřadu neměla funkční systém, který by bránil praní špinavých peněz. Samotná burza od začátku vypuknutí kauzy spolupracovala s patřičnými autoritami a na podzim loňského roku zaplatila pokutu 4,3 miliardy USD.

Sám Changpeng Zhao (známý v kryptokomunitě pod zkratkou CZ), jako tehdejší CEO, vinu přiznal a domluvil se americkým ministerstvem spravedlnosti na úhradě pokuty ve výši 50 milionů USD pro jeho osobu a odstoupení z funkce ředitele burzy.

Tím však případ neskončil. Vyrovnání totiž nebralo v potaz právní kroky, které vůči burze podnikla americká Komise pro cenné papíry (SEC).

Jaký hrozí Zhaovi trest?

Podle amerických zákonů má soudce Jones relativně široké možnosti, jakou výši trestu nakonec vynést. Mohl by Zhaa poslat do federálního vězení až na 10 let.

Obvyklý trest za obvinění, kterým čelí, je však 12 až 18 měsíců. Navíc Zhaovi určitě pomůže to, že přiznal vinu a také ve velké míře spolupracoval s příslušnými úřady.

Někteří si myslí, že by právě to, jak se Zhao k celé věci postavil, mohlo jeho osobě výrazně pomoci a třeba ho úplně uchránit před vězením.

Moel Vela, bývalý šéf administrativy viceprezidenta, situaci kolem Zhaa komentoval takto: “Ministerstvo spravedlnosti, SEC i federální vláda dávají jasně najevo, že nebudou tolerovat nekalé chování. Již to vysílá určitou zprávu do světa kryptoměn. Podle mě úplně nezáleží, jak tvrdý trest Changpeng Zhao dostane.”

Věcí, která naopak může Zhaovi přitížit, může být aktuální situace kolem Íránu. Podle vyšetřování totiž do podezřelých transakcí spadají také ty o objemu 900 milionů USD, které jsou spojeny se zákazníky v Íránu. V zákulisí se zmiňují i finanční prostředky, které mohly přes Binance mířit k teroristické organizaci Hamás.

Státní zástupce může svoji argumentaci postavit na tom, že věc, která je brána pouze jako regulační delikt, má poté výrazné dopady v reálném světě.

Sám Zhao si s případným trestem hlavu nedělá a na svém účtu na sociální síti X oznámil rozjetí nového projektu.

Od svého přiznání má Zhao možnost cestovat po určitých oblastech USA oproti kauci, která činí 175 milionů USD. Jeho právní tým již několikrát u soudu žádal, aby mohl odletět do Spojených arabských emirátů, kde má Zhao rodinu, kterou by chtěl ještě před začátkem soudu navštívit. Všechny žádosti však byly zamítnuty z důvodu obav ze Zhaova útěku. Jak případ dopadne, bude jasné nejdříve po 30. dubnu.

Mějte přehled o tom, co se děje ve světě kryptoměn!

Přihlaste se k odběru našeho kryptoměnového newsletteru a už vám nic neuteče. Newsletter vám budeme posílat pokaždé, když budeme mít k situaci na krypto trhu co říct.

Díky nám budete mít přehled, co se stalo a co můžete do budoucna očekávat.

Je to úplně zadarmo a kdykoliv se můžete odhlásit. Mějte všechny důležité informace ve své emailové schránce. Pomůžeme vám dělat chytrá finanční rozhodnutí. Stačí se přihlásit k odběru vyplněním formuláře níže.

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.