Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Žatec je historickým městem roku 2023, loni se dostal na seznam UNESCO

Česko

  16:39
Historickým městem roku 2023 se stal Žatec. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění a odměnu milion korun na další péči o památky převzal v kostele Pražská křižovatka starosta Radim Laibl. Žatec a krajina žateckého chmele se loni staly součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a dvě ministerstva, kultury a pro místní rozvoj. Oceňují nejlepší uplatnění dotací z programu ministerstva kultury regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka.

Titul Historické město roku se každoročně vyhlašuje u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který připadá na 18. dubna. Výherce vybrala porota ze čtrnácti krajských vítězů. Žatec byl letos v národním kole soutěže za Ústecký kraj poosmé za sebou.

„Chtěl bych poděkovat předchozímu vedení města, které dlouho systematicky pracovalo na tom, abychom tu dnes mohli stát a přebírat tu cenu, a že jsme mohli být, dnes vlastně přesně před sedmi měsíci, zapsaní na seznam světového dědictví UNESCO. Byla to dlouhodobá, asi dvacetiletá práce,“ řekl starosta Žatce Laibl při převzetí ocenění. „Budeme pokračovat dál, protože si myslíme, že jsme na dobré cestě vrátit Žatec tam, kam patří,“ dodal.

Na seznam světového dědictví UNESCO se Žatec zapsal 18. září 2023 a v seznamu je jako první chmelařská krajina na světě. Zapsanou památku tvoří krajina s chmelnicemi a vesnicemi Trnovany a Stekník včetně stejnojmenného zámku, dále historické centrum Žatce spolu s památkovou zónou, ve které je největší koncentrace staveb spojených se zpracováním chmele. Pro Českou republiku to byl sedmnáctý zápis na seznam světového přírodního a kulturního dědictví.

Žatec je známý pro svou tradici chmelařství, která ovlivňuje historii regionu více než 800 let. Chmelařství a pivovarnictví daly vzniknout celé čtvrti centra města, kde se zpracovával a skladoval chmel.

Zóna technických památek chmelařství byla v roce 2003 prohlášena městskou památkovou zónou. Mimořádná hodnota spočívá ve velkém počtu ojedinělých chmelařských staveb na malém území v samotném historickém jádru města při současném dochování původní středověké uliční struktury. Na území Městské památkové zóny se nachází 12 nemovitých kulturních památek.

Ocenění 100 000 korun získala města, která se dostala do národního kola soutěže. Letos to byla města Prachatice, Cheb, Jičín, Šternberk, Chrudim, Uherské Hradiště, Kolín, Praha 1, jihomoravská Lomnice, Jablonec nad Nisou, Opava, Horažďovice a Moravské Budějovice. Dvě z nich, Jablonec nad Nisou a Moravské Budějovice, získala cenu ministra pro místní rozvoj a dalších 100 000 korun.

V České republice je na 40 tisíc nemovitých památek, 39 městských památkových rezervací a 255 městských památkových zón. V Programu regenerace městských památkových rezervací a zón od roku 1993 rozdělil stát přes šest miliard korun a opraveno bylo přibližně 19 100 památek. Včetně peněz vlastníků objektů šlo do památkové péče celkem 15,3 miliardy korun.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!