Vladislava Mašková

18. 4. 2024

Obezita je stále více celosvětově diskutované téma, které trápí miliony lidí po celém světě. Podle lékařů se dokonce řadí mezi nejrozšířenější civilizační onemocnění, které se mnohdy začíná projevovat již v raném věku u dětí a adolescentů.

Na téma „Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví“ se ve středu 17. dubna v Poslanecké sněmovně konal pod záštitou místopředsedkyně dolní komory Olgy Richterové (Piráti) a místopředsedy Výboru pro zdravotnictví Toma Philippa (KDU-ČSL) kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„V České republice, pokud jde o výskyt obezity, jsme vlastně v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy. To znamená, že ten výskyt je určitě vyšší, než je průměr Evropské unie,“ sdělil prof. Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie IKEM.

Nadváha v číslech

Vývoj nadváhy v České republice od roku 1991 do 2021 vykazuje zvyšující se tendenci.

Procentuální podíl dětí s nadváhou a obezitou v ČR. (Centrum diabetologie, IKEM, Praha)

Podle průzkumu se v roce 2021 vyskytovalo 9,6 % dětí (8,9 % chlapců a 10,2 % dívek) s nadváhou. Obézní děti pak tvořily dalších 16,4 % (18,2 % chlapců a 14,6 % u dívek), z tohoto pak více než polovina trpěla závažnou formu obezity. V porovnání s rokem 2016 počet dětí s obezitou značně narostl.

Nejvíce dětí s obezitou se vyskytovalo u chlapců mezi 11. až 13. rokem.

Jednu z příčin nárůstu obezity u dětí po roce 2020 dávali přítomní na semináři do spojitosti s lockdownem během covidové pandemie. Děti měly neustálý přísun jídla, málo impulsů k pohybové aktivitě a ztratily pravidelný denní režim.

„Tyto zvyky se nepodařilo odstranit,“ říká primářka MUDr. Kateřina Bednaříková, vedoucí lékařka Dětské léčebny Křetín.

Obezita ovlivňuje celou rodinu

Obezita je často problém celé rodiny. Rodiče jsou mnohdy sami obézní nebo obezitu u dětí podceňují.

„Setkáváme se s tím, že rodiče řeknou: ale to není pravda, byť mu ukážeme ty grafy. Nebo nad tím mávnou rukou: on z toho vyroste… No a také je problém, jak to sdělit tomu dítěti, že má kila navíc. V dnešní době musíme přistupovat opravdu velmi, velmi citlivě. Nemůžeme to na něho nějak houknout, protože opravdu tam bychom si už zadělávali na duševní problémy,“ dodává MUDr. Kateřina Bednaříková.

Zdravotní rizika, která s obezitou souvisejí, jsou především kardiovaskulární onemocnění, vysoký krevní tlak a cukrovka 2. typu. Vysoká hmotnost nepřiměřeně zatěžuje klouby a páteř. A v neposlední řadě i zvyšuje riziko výskytu onkologických onemocnění.

„Ti mladí dospělí, kteří už mají obezitu, si také rozvinou daleko dříve všechny komplikace obezity, jako je diabetes, jako jsou kardiovaskulární komplikace, a to jsou pak ti pacienti, jejichž léčba je nesmírně drahá a je vlastně celoživotní,“ sdělil profesor Haluzík.

Obezita je bludný kruh

Děti jsou citlivější a mnohem hůře snášejí stresové situace než dospělí. Úzkosti, deprese, nepochopení vrstevníků či vliv internetu a sociálních sítí pak vedou k celkové izolaci dítěte a následně k nárůstu další nadváhy. Obezita tak může vytvořit pro dítě neřešitelnou situaci, která může spět i k rozvoji duševní poruchy.

„My nevíme úplně, kde to začíná, jestli je spouštěčem obezita, nebo duševní zdraví, nebo duševní porucha. Nicméně víme, že ten složitý vztah je takový, že oba ty faktury se navzájem velmi posilují a ta spirála potom jde velmi obtížně přerušit. Čím déle trvá, tím hůře se ruší,“ podotýká PhDr. Šárka Slabá z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Mluvčí se shodli, že pro zásadní řešení obezity v dětském věku je důležitá prevence, práce s rodinou, včasná péče, podpora vhodných programů pro děti a edukace. Dále pak je nevyhnutelná spolupráce mezi všemi odbornými lékařskými rezorty, ale i pomoc od nelékařských odborníků, jako jsou například fyzioterapeuti a nutriční terapeuti.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.