Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Jeden z mála příběhů, kde se kniha vrátila rodině.“ Jak brněnská židovská obec hledá příbuzné obětí holokaustu

Divadelní hra Příběh knihy vypráví „jeden z mnoha zapomenutých příběhů“. Foto: Jakub Radan Dvořák, Deník N
Divadelní hra Příběh knihy vypráví „jeden z mnoha zapomenutých příběhů“. Foto: Jakub Radan Dvořák, Deník N

Před dvěma lety dostala brněnská židovská obec do správy dvanáct tisíc knih, které byly za války zabaveny v Terezíně. Místo modliteb v nich však nyní hledají fotky, poznámky nebo podpisy a snaží se tak dohledat potomky původních majitelů. To se zatím podařilo v jednom případě. Na motivy šťastného návratu modlitební knihy Machzor vznikla divadelní hra Příběh knihy. Brněnští Židé ji představili na festivalu Štetl, který se židovskou kulturu snaží ukázat v nečekaných úhlech. Letošní ročník se zaměří na Kafku a Barbie.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dva páry nohou se klidně prochází vedle sebe. Do klapotu bot se chvílemi ozývá tlumený hovor. Vtom se rozezní sirény a nohy se dají do běhu. Blíží se nálet.

Ke dvěma párům nohou se přidají další čtyři a jejich dusot se stává hlasitějším než burácející motory letadel. Běžící se schovávají pod stůl v naději, že je padající bomby nepohřbí pod sutinami.

Zvuky výbuchů se linou z reproduktorů a celou scénu sleduje několik desítek diváků. Jakmile inscenovaný nálet končí, herci vylézají zpod stolu a pokračují v hraní Příběhu knihy, divadelního představení, které iniciovala brněnská židovská obec.

„Hra odkazuje na knihy, které zůstaly po Židech po holokaustu, a jejich příběh propojuje se současností,“ popisuje brněnský rabín Štěpán Menaše Kliment.

Den je pochmurný, stejně jako příběh, o kterém divadlo pojednává. Brno pokrývá mlha a z velkého okna na konci místnosti nejde ani pořádně dohlédnout na vilu Tugendhat, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Náboženství

Reportáž

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější