Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Konflikt mezi fanoušky utnuli těžkooděnci. Policisté cvičili před hokejovým MS

Česko

  18:23
Kromě potlačení klasického diváckého násilí ve čtvrtek policisté cvičili v pražské O2 areně zákroky proti protestujícím, kteří se přilepí k ledové ploše či mantinelům. Podobné situace jsou pro pořádkové jednotky před květnovým mistrovstvím světa v hokeji nové, musí proto vymýšlet i nové taktiky, jak co nejúčinněji zasáhnout. Novinářům to řekl ředitel pořádkové policie Petr Koutný.

„Scéna se neustále dynamicky vyvíjí, takže my musíme reagovat na taktiky, se kterými přichází protistrana,“ uvedl Koutný. Policisté podle něj musí zákroky přizpůsobovat po technické i taktické stránce. „Před deseti lety by nás vůbec nenapadlo, že se nám budou účastníci protistrany přilepovat k různým povrchům a podobně,“ prohlásil.

Cvičení se na stadionu zúčastnilo přes 200 policistů a 250 figurantů.

Policisté pořádkových jednotek a antikonfliktního týmu ze čtyř krajských ředitelství nacvičovali situace, kdy proti sobě útočí fanoušci, nebo vyvádění lidí, kteří používají pyrotechniku. Připravovali se také na prohledání budovy. Dnešní akce se však podle Koutného nezaměřovala na zvládnutí aktivních útočníků nebo teroristické hrozby.

Už na začátku dubna policie uvedla, že zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro domácí šampionát. Bezpečnostní rizika vyhodnocuje skupina, v níž vedle policistů působí i zpravodajské služby, uvedl již dříve šéf bezpečnostního sboru Martin Vondrášek. Policie konzultuje také s Interpolem. Do příprav šampionátu se zapojila i Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě nebo Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost.

O konkrétních organizačních a bezpečnostních opatřeních bude policie fanoušky informovat 7. května. Vyjde ze zkušeností, které získala při hokejovém mistrovství světa v roce 2015. Vondrášek předpokládá, že hlavním úkolem pro policisty bude, stejně jako v roce 2015, zajištění plynulé dopravy.

Dnešní cvičení bylo podle Koutného jediné, které policisté na stadionu před šampionátem uskutečnili. Policie vyhodnotí, zda pořádkové jednotky zákroky po taktické stránce zvládly a dodržely při tom veškeré předpisy. Další obdobná cvičení se chystají až na podzim.

Koutný dodal, že policisté při utkáních budou dohlížet na pořádek mimo stadion. Konflikty uvnitř řeší až v případě, že by je nezvládla bezpečnostní agentura.

Na poslední domácí šampionát zavítalo podle policejního prezidenta 741 690 diváků. V obou dějištích turnaje, kterými byly rovněž Praha a Ostrava, klesla kriminalita zhruba o pětinu a policisté tehdy neregistrovali žádnou mimořádnou událost či hrozbu terorismu nebo extremismu. Na zajištění akce se podílelo 11 tisíc policistů, denně to bylo několik stovek.

Autoři: ,

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...