Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nejsem křehká květinka.“ Kdo je nová místopředsedkyně ODS Decroix a co od ní strana očekává

Decroix patří ke křídlu ODS, ve kterém je třeba šéf Senátu Miloš Vystrčil. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Decroix patří ke křídlu ODS, ve kterém je třeba šéf Senátu Miloš Vystrčil. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Po čtyřech letech se do nejužšího vedení ODS vrací žena. Není to ale jediná změna, kterou poslankyně z Vysočiny Eva Decroix do strany přináší. Její kolegové si od právničky z Jihlavy slibují, že by mohla nalákat nové, často mladší a spíše liberálnější voliče.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix zahájila svůj kandidátský projev na stranickém kongresu v kšiltovce a džínové bundě. Bylo to neobvyklé, ale je to součást jejího stylu, který je na poměry ODS osobnější. Straně, která uvízla na preferencích kolem patnácti procent, přináší trochu jiný styl komunikace. A nejen to.

Do dveří Poslanecké sněmovny vstoupila Decroix coby nováček před třemi lety a obratem dosáhla na poměrně významnou funkci, neboť se stala součástí vedení klubu.

Tady také začala sbírat mocné spojence a body, které pak na kongresu strany obrátila ve výsledek, kterého v ODS dosáhlo jen málo podobně nezkušených občanských demokratů, respektive demokratek.

Křehká květinka

„Dává smysl podílet se na politice. Pokud říkám ženám, dcerám a lidem kolem mě, že je důležité se zapojit, sama bych potom neměla zůstat stát někde v koutě,“ vysvětlovala minulý týden, proč se rozhodla kandidovat do předsednictva.

Za klíčové vlastnosti občanských demokratů považuje pragmatismus a odvahu. Obojí, jak říká, pozoruje i u sebe.

„Odvahu mám a nejsem žádná křehká květinka, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější