Zpěvačka, tanečnice, herečka. Skladatelka a autorka textů i hudby a producentka. Jedna z nejlépe placených žen v branži, bořitelka popkulturních hranic i sexuální ikona. Ale i třikrát rozvedená matka jednoho dítěte. To je jen hodně letmý portrét. Janet Damita Jo Jackson se narodila 16. května 1966 do náboženské rodiny manželů Jesepha a Katherine Jacksonových v městě Gary, americkém státu Indiana. Katolicky orientovaná matka, o skoro dvacet let mladší než manžel, dělala účetní, a starala se o deset dětí.

Zdroj: Youtube

Navzdory očekávání ale na výchovu nebyla sama, naopak, otec, člen jehovistů, se do výchovy výrazně zapojil. Vystřídal mnoho profesí, pracoval jako jeřábník v ocelárně, ale například i jako boxer, bavič a muzikant; v mládí hrál v bluesové kapele, a protože měl k hudbě a vystupování blízko, bylo to rozhodující i pro nasměrování jeho dětí.

POD DIKTÁTEM JOSEPHA JACKSONA

Když Janet přišla na svět, otec zrovna sestavil ze svých pěti synů kapelu Jackson 5 a rodové příjmení zaznamenalo první dílčí úspěchy a kontrakty. Do konce roku 1970 už jejich alba a singly znala většina Ameriky. Stinnou stránkou byl Josephův autoritářský, až násilný přístup, kdy se k dětem choval jak při drezuře. Podle vzpomínek některých jeho potomků včetně Michaela je bil řemeny a kabely a nutil je k šílenému drilu, ovšem s vidinou, že je vycepuje až k úspěchu. Dlužno říct, že se mu to podařilo.

Jestli je to jediná možná cesta a výchovná metoda, je dost diskutabilní… V roce 1974 se Joseph Jackson po vzoru jiné rodinné skupiny The Osmonds rozhodl pořádat rodinná vystoupení v kasinech a letoviscích kolem Las Vegas a vybudoval vlastní nahrávací studio. Rodina vystupovala i v televizi, koncertovala, ale Janet tehdy byla jen jednou do party a netoužila po kariéře zpěvačky, zato trávila spoustu času u koní a snila o profesi jezdkyně. Když o pár let později Joseph viděl, že Jackson 5 upadá, začal se víc snažit „uplatnit“ své zbylé děti, Janet nevyjímaje. V té době si ale nemyslel, že by Janet měla dostatek talentu na to, aby se vydala na sólovou dráhu.

DVOJAKÉ ZAČÁTKY

Přesto v roce 1982 vydala své debutové eponymní album Janet Jackson a měla jasno, že dráhu zpěvačky přeci jen vyzkouší. V budoucnu nelitovala, ale začátky neměla lehké. První album bylo dobře přijaté a dostalo se mezi TOP 50 prodejnosti desek v USA a vydrželo tam přes půl roku, což je na debut slušný výkon. Jenže druhé album z roku 1984 moc zájmu nevyvolalo. V tomtéž roce se Janet také prvně provdala, ale manžel propadl drogám a zanedlouho přišel rozvod. Po slibném začátku se Janet ocitla na dně. Bylo třeba se odrazit.

V devatenácti letech do toho začala pořádně šlapat a tentokrát s podporou svého otce, který změnil názor na její možnosti sólové zpěvačky, vydala v roce 1986 třetí album Control, a to se stalo obřím hitem. Janet se pak od svého otce odstřihla. Tři roky nato v září 1989 vydala čtvrté album Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814 a dobyla žebříčky poslechovosti a prodejů. Nebylo pochyb, že se zrodila nová hvězda a čerstvá krev na poli pop-music. Změnila image a šla svou cestou. Pozici potvrdila albem z roku 1993 Janet.

Come back to me

Z hitů připomeňme aspoň pár nejznámějších zpívaných jejím nezaměnitelným mezzosopránem: Miss You Much, Rhythm Nation, Escape, Come Back To Me, Love Will Never Do. Janet ve své tvorbě mísila různé žánry od R&B, hip-hop, dance, soul, swing i rock. V devadesátých letech se pro své pohybové nadání i talent objevila i jako herečka v několika filmech a coby atraktivní mladá žena se stala sexsymbolem.

DOKUMENTÁRNÍ MINISÉRIE

To vše, ale nejen to, důkladně a poutavě shrnuje dokumentární minisérie v režii Benjamina Hirsche, která vznikala téměř pět let. Po americké premiéře v srpnu 2022 se stala na poměry dokumentární tvorby trhákem a nyní ji uvádí ČT art (19. 4.). Kromě vzpomínek, postřehů a komentářů kolegů z branže (Justin Timberlake, Samuel L. Jackson, Mariah Carey, Whoopi Goldberg ad.) přináší zpověď hvězdy samé. O jejím uměleckém i lidském vývoji a soukromí vypovídá řada archivních rodinných videonahrávek. Unikátní částí je i výběr z asi sedmi tisícovek nahrávek vystoupení i ze studií, které si v průběhu let pořizovala pro své potřeby a nyní je poskytla tvůrcům. Nechybí ani pasáže věnované jejímu slavnějšímu bratru Michaelovi. V dobrém například z roku 1993, kdy v jeho newyorském bytě spolupracovali na slavné písni Scream, i ve zlém při vzpomínce, jak ji v mládí urážel kvůli nadváze.

Zatímco Michale Jackson zemřel v roce 2009 a další sourozenci se postupně vytratili ze záře reflektorů, Janet i přes některá životní škobrtnutí a dílčí umělecké neúspěchy pokračuje v krasojízdě dál.

Zdroj: časopis TV expres

Související články