Šílené rozdíly! Jakou hodnotu mají organizace UFC, ONE, PFL nebo OKTAGON MMA?

UFC

Příběh dvojice Ondřej Novotný a Pavol Neruda je dnes známý téměř každému fanouškovi kolem bojových sportů. Oba si na projekt organizace OKTAGON MMA  dohromady vypůjčili 40 000 liber a odešli z práce, aby mohli začít propagovat MMA, což se jim nadmíru podařilo a jejich příběh pokračuje dodnes. Z malého startupu se během osmi let stal evropský kolos, který nyní cílí na velké fotbalové stadiony. Jakou má prý nyní organizace OKTAGON MMA hodnotu a jak moc se to liší od dalších předních organizací?


To nevypadá dobře! Rakić ukázal, jak je na tom infekce v lokti, která mu sebrala síly

Dvojice Ondřej Novotný a Pavol Neruda založila v roce 2016 organizaci OKTAGON MMA a na rozjezd si půjčila dohromady 40 000 liber (cca 1,2 milionu). „Byli jsme tak odhodlaní jít za svým cílem, že jsme o tom ani nepřemýšleli. Bylo to něco jako: ‚Dobře, kolik peněz potřebujeme? Od sponzorů můžeme získat tolik peněz, tyto peníze potřebujeme na tohle atd…‘ Museli jsme si vzít půjčku. Vůbec jsme o tom nepřemýšleli,“ prozrazuje spoluzakladatel Palo Neruda pro anglický server Sun Sport. 

Vše odstartovala reality show na způsob tradičního projektu UFC The Ultimate Fighter, kde se čeští a slovenští bojovníci střetli v rámci televizní show. Týmy spolu žily, trénovaly a jedly, než se střetly na úplně prvním živém turnaji OKTAGON 1 na pražské Královce. Byl to takový úspěch, že jen o několik měsíců později byli Neruda a Novotný osloveni, aby „své dítě“ prodali.

„Jeden člověk nás oslovil a chtěl OKTAGON odkoupit, v podstatě devět měsíců poté, co jsme začali. Nabídl nám dva miliony eur. Říkal jsem si: ´Co to kurva je!´. Bylo to šílené, ale můj a Ondřejův sen byl mnohem větší, nechcete to prodat za 2 miliony eur a nechat to někomu jinému. Řekli jsme ne a on použil své 2 miliony eur proti nám, aby financoval konkurenční organizaci (XFN). Byla to malá organizace, ale on tam dal své peníze.“ 

Mezitím konkurenční organizace XFN zanikla a většina jejich hvězd zakotvila právě v OKTAGONu. Společnost OKTAGON MMA od té doby posiluje a etablovala se jako jeden z lídrů evropského MMA. Neruda, který před lety odvážně odmítl téměř dva miliony liber, si tak může oddechnout, protože ví, že se mu jeho sázka vyplatila. „Myslím, že by to mohlo být 100 milionů liber (2 965 000 000 Kč), kdybychom šli na burzu. Myslím, že by to mohla být celková hodnota,“ dodal Palo Neruda. 

Jak jsou na tom ostatní světové kolosy?

V návaznosti na akvizici organizace Bellator se PFL začalo chlubit, že je jasnou dvojkou MMA světa, která už nebezpečně dýchá UFC na záda. Hodnota organizace to však zatím nepotvrzuje. Podle Forbesu má totiž PFL aktuálně hodnotu 690 milionů dolarů, čímž se řadí až na třetí místo.

Na druhém místě je totiž asijský kolos ONE FC, který se sice dlouhodobě potýká s finančními problémy, ale i přesto byla hodnota organizace vyčíslena na jednu miliardu a 300 milionů dolarů, tedy téměř jednou tolik co PFL.

To však stále není nic v porovnání s jasnou a nedostižnou jedničkou MMA světa. Bratři Fertittové koupili v roce 2001 UFC za 2 miliony dolarů s tím, že organizaci v roce 2016 prodali za neuvěřitelné 4 miliardy dolarů, což už je sakra profit, byť je jasné, že za 15 let společně s Whitem odvedli neuvěřitelný kus práce. Nyní má však údajně organizace hodnotu přes 11 miliard dolarů, což jen dokazuje, jak odskočená liga mistrů od všech ostatních subjektů je. Vždyť jen na vstupném za turnaj UFC 300 vedení vybralo přes 16 milionů dolarů, o čemž si ostatní promotéři mohou nechat jen zdát.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *