Hlavní obsah

Není to glorifikace, Pasta je superstar. V NHL začíná jít do tuhého, zazní i tipy na vítěze Stanley Cupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní část NHL je minulostí, to nejlepší však teprve začíná. Boje o Stanley Cup jako každý rok slibují ten nejlepší světový hokej, emoce a jistě i celou řadu silných příběhů. V hokejovém podcastu Za mantinelem rozebrali redaktoři Sport.cz aktuální situaci za oceánem, vytipovali favority play off, zaměřili se na české hráče a nakousli několik jmen, která by se mohla v květnu objevit v Česku i při MS.

Za mantinelem: V NHL skončila základní část, jde do tuhéhoVideo: Sport.cz

 
Článek

Pro českého fanouška bude zřejmě nejpikantnější sérií prvního kola souboj mezi Bostonem a Torontem. Česká stopa je na obou stranách, ta bostonská však při vší úctě k Davidu Kämpfovi převažuje. Boston už sice neměl tak dominantní základní část jako loni, přesto se navzdory některým predikcím nejen zámořských novinářů dokázal velmi solidně vypořádat s odchodem klíčových centrů a do série vstupuje z druhého místa v Atlantické divizi jako nepatrný favorit.

Redaktoři serveru Sport.cz Martin Kézr a Marek Burkert, které doplňuje kolega a oddaný fanoušek NHL Jakub Štěpánek, se zamysleli nad otázkou, zda David Pastrňák skutečně patří k největším hvězdám soutěže a není to jen zbožné přání českých fanoušků.

„Myslím si, že to není přehnaná glorifikace. V současné době podle mě patří mezi pět až sedm největších jmen v NHL. Teď ho dáváme do společnosti McDavida, MacKinnona, Matthewse. Stabilně patří mezi nejlepší střelce, a to i v situaci, kdy mu odešli nejlepší dva centři. Ukázalo se, že i on dokáže hru tvořit,“ říká Burkert.

„A zároveň mi přijde, že se ze všech těch top hráčů hokejem nejvíc baví. Když to srovnám třeba s Kučerovem…,“ doplňuje Štěpánek s narážkou na ruského útočníka, který přes svůj na oko laxní styl nasbíral v letošním ročníku 100 asistencí a vyhrál kanadské bodování soutěže.

V případě, že by Boston nezvládl první kolo s Torontem, otevřela by se možná dvířka na MS i pro Pavla Zachu či Jakuba Lauka. V opačném případě bude k dispozici David Kämpf.

Nečas pod tlakem

Češi v playoff, to ale není jen Boston. Velké naděje si jistě dělají v Carolině a jedním ze stavebních kamenů případného úspěchu by mohl být Martin Nečas. Ten prožil po velmi vydařené loňské sezoně o něco slabší ročník, kdy jeho výkonům chyběla především konzistence.

Určitou roli může hrát i psychický tlak, Nečasovi totiž v létě končí smlouva a není velkým tajemstvím, že právě jeho jméno bylo před březnovou uzávěrkou přestupů často skloňováno v souvislosti se stěhováním. Nakonec ale zůstal a porve se nejen o Stanley Cup, ale i novou smlouvu u Hurricanes.

„On umí být několik zápasů po sobě nejlepší na hřišti, ale pak se zase trochu ztratí,“ konstatuje Štěpánek. „Podobně to bylo v New Jersey u Pavla Zachy. Čtyři pět výborných zápasů a pak patnáct dalších bez bodu,“ nabízí srovnání Burkert.

Kubalíkova mizérie a Hertlův veletoč

Dalším českým želízkem v ohni play off může být Filip Hronek, jemuž přestup do Vancouveru jednoznačně prospěl. A všichni u stolu se shodují na jedné věci. Český obránce tohoto stylu, navíc se slušným bodovým přísunem (5+43), tady dlouho nebyl.

Právě Hronek by byl jedním z českých hráčů, který by v případě neúspěchu v prvním kole rozhodně nechyběl v hledáčku národního týmu. Souboj Canucks s Nashvillem přitom může přinést prakticky cokoliv.

Dále je řeč třeba o mizérii, kterou prožíval v Ottawě Dominik Kubalík, jenž by však pro reprezentaci stále měl být velmi zajímavým zbožím. „Já bych ho dal do první lajny, na první přesilovku, ať dá pár gólů v přípravě a bude mít super mistrovství,“ myslí si Burkert.

Ještě před měsícem se zdálo, že jedním z tahounů na MS v Praze bude Tomáš Hertl. Jeho nečekaná výměna do Vegas ale situaci minimálně pořádně zkomplikovala. Golden Knights totiž vytáhli před play-off esa z rukávu a mohutně posílili. Využili přitom i zcela legální kličky s listinou dlouhodobě zraněných hráčů a platovým stropem, který ve vyřazovací části nehraje roli. A hráči se někdy skoro až zázračně uzdravují…

Kdo bude podle redaktorů letos slavit titul? Koho by rádi viděli v Praze? Jak se vyřeší na MS otázka brankářů z NHL? A je platná smlouva ze zámoří automaticky vstupenkou do národního týmu? I o tom je řeč v dnešním díle, který si pusťte na videu, poslouchat můžete i v audio přehrávači nebo podcastových aplikacích.

Aktuální hokejové události pod drobnohledem redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Za mantinelem třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama