Hlavní obsah

Férovka, nebo autobus? Plzeň hraje, na co má, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň ve čtvrtfinále fotbalové Konferenční ligy nedostala za sto osmdesát minut od Fiorentiny gól. Naději na průnik do semifinále, což by znamenalo další posun jejího historického maxima, držela do prodloužení odvety, kde rychle inkasovala a padla a nakonec 0:2. Vsadila na pečlivou organizaci, zodpovědnou defenzivu, pragmatismus. „Líbí se mi, že Plzeň hraje, na co má,“ zhodnotil pro Sport.cz zkušený trenér Ivan Kopecký.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Fotbalisté Plzně před odvetou s Fiorentinou.

Článek

Ty otázky se v čase neustále vracejí, čile se nad nimi debatuje. Hrát s jasně lepším soupeřem odvážně, nebo vystavět hustou obrannou síť? Mohla Plzeň proti Fiorentině uspět jinak než stylem, kterým se prezentovala? „Podle mě se jedině takhle mohou české týmy prosadit proti silným evropským týmům,“ zmínil Kopecký.

V nedávné minulosti třeba Slavia trápila odvahou a agresivitou věhlasné soupeře jako Sevillu, Chelsea nebo Inter Milán. Naznačila, že to jde. Na druhou stranu měla jinak postavený tým, jinak se vyvíjela.

Kouč Miroslav Koubek hleděl k okolnostem. Plzeňský tým prochází v této sezoně obměnou, trenérský doyen omladil sestavu, výraznější prostor začali dostávat Robin Hranáč, Pavel Šulc či Sampson Dweh.

Vědělo se, že Fiorentina je extrémně silná v kombinaci a umí držet míč. Třeba před necelými dvěma týdny zatlačila Juventus na jeho hřišti, balon ovládala 75 procent času, vyslala 13 střel (Juventus 7). Ale prohrála.

A další věc: Koubek měl před prvním zápasem z různých důvodů (karetní tresty, zranění, absence na soupisce) k dispozici pouze třináct hráčů do pole a třeba Radim Řezník, jenž nastoupil v základní sestavě, odehrál své vůbec první minuty na jaře. To jsou fakta.

Zodpovědná práce v defenzivě navíc charakterizovala Západočechy během celého evropského tažení. V základní skupině Konferenční ligy inkasovali za šest zápasů jediný gól od Astany, osmifinále proti švýcarskému Servette uhráli na penalty po dvou bezbrankových remízách.

„Plzni se těžko dává branka. Je to mužstvo, které zdobí organizace, zodpovědnost, kondiční připravenost. Hráči umějí hrát v bloku, drží si prostor, komunikují. Organizaci má zkrátka perfektní. Samozřejmě proti Fiorentině ji podržel i skvělý brankář Martin Jedlička,“ uvedl Kopecký, jenž v roce 1986 dovedl Vítkovice k titulu nebo dlouhou dobu působil u české jednadvacítky.

Nebylo by ale spravedlivé dávat Plzni jen defenzivní nálepku. V české Fortuna lize je nejproduktivnějším mužstvem ze všech.

Zpátky k Evropě. Porovnání, možná memento představovalo vystoupení Sparty proti Liverpoolu v osmifinále Evropské ligy. Český mistr odešel z konfrontace s top týmem slovutné Premier League s nakládačkami 1:5 a 1:6. „Sparťané si mysleli, že mohou uspět i s otevřenou obranou, špatně se zajišťovali. To ale cesta není,“ prohlásil Kopecký.

Názorů na přístup otevřenost kontra zaparkovaný autobus je plno. Sport.cz nabídl v minulých týdnech odlišné pohledy.

„Ano, můžu dostat pět gólů, ale můžu jich taky pět dát. Nálož můžete dostat i v případě, že postavíte na šestnáctce autobus. Rozdat si to jako rovný s rovným je jediný správný způsob, jak se konfrontovat s velkými týmy a zjistit, jak na tom doopravdy jste. Pokud zalezete, možná uhrajete lepší výsledek, ale nedostanete obrázek, kde jste a jestli na to vůbec máte,“ napsal zkušený trenér Josef Csaplár ve svém glosáři po první porážce Sparty s Liverpoolem.

Další protřelý český kouč Miroslav Soukup podotkl po prvním duelu Plzně s Fiorentinou: „Není žádné hrdinství si to s kýmkoliv rozdat na férovku a pak třeba výrazně prohrát. Obhajoba, že jsem hrál moderní fotbal a nechtěl jen bránit, je k ničemu. V pohárovém play off máte na rozdíl od dlouhé ligové sezony jen dva zápasy, prostor na chyby je o dost menší.“

Můžete si vybrat, co je vám bližší. Plzeň každopádně uhrála skvělý výsledek. „Mohu ji jen chválit,“ smekl Kopecký.

„Pokud měla tato jízda skončit, tak takhle. Odešli jsme se vztyčenou hlavou, nemáme se za co stydět,“ prohlásil trenér Viktorie Miroslav Koubek.

Zvolila Plzeň v zápasech s Fiorentinou správnou taktiku?
Ano, jedině tato taktika mohla vést k úspěchu.
79,9 %
Ne, byla příliš defenzivní.
20,1 %
Celkem hlasovalo 3326 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.