Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šlo to v Izraeli, v čem je problém u Ukrajiny? Co by obnášela „bezletová“ zóna proti ruské agresi

Izraelský premiér Netanjahu si na letecké základně Nevatim, která byla podle Íránu zamýšleným cílem útoku na Izrael, prohlíží stíhačku F-35. Foto: Kobi Gideon, úřad izraelské vlády
Izraelský premiér Netanjahu si na letecké základně Nevatim, která byla podle Íránu zamýšleným cílem útoku na Izrael, prohlíží stíhačku F-35. Foto: Kobi Gideon, úřad izraelské vlády

Úspěšná obrana izraelského území proti raketové a dronové baráži z Íránu vyvolala ve veřejnosti otázku, proč není podobným způsobem chráněna také Ukrajina. Pokusíme se popsat, co by takové rozhodnutí, kromě zřejmé a neoddělitelné otázky politické vůle, vyžadovalo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Poté co Izrael zveřejnil ohromující statistiku úspěšnosti protivzdušné obrany, když spolu se spojenci zničil prakticky všechny drony a střely vyslané rozzlobeným Íránem, ozvala se Ukrajina.

Země, která už přes dva roky čelí tomu, co potkalo Izrael – nikoliv s takovou jednorázovou intenzitou, zato dlouhodobě. Loni v prosinci počítadlo ukazovalo, že čelila už 7400 raketám a 3700 šáhidům (dronům).

„Svět má vše potřebné k zastavení jakýchkoliv střel, šáhidů a dalších forem teroru. Chce to jen rozhodnutí vedoucí k obnovení skutečné a trvalé bezpečnosti,“ tweetoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. A přidal snímky budov zničených Rusy ze vzduchu.

Ukrajinské volání po pomoci, včetně bezletové zóny, se nevynořilo samo od sebe. Ukrajina říká, že vystřílela munici, kterou její protiraketové systémy měly. Že jí došla a nemá se čím bránit.

Zatímco potřebuje střely, dostává z USA, které slibovaly podporu, „jak dlouho bude třeba“, doporučení, ať neničí ruské rafinerie. Až když se před záplavou zpráv o kritickém nedostatku munice a svévolném ruském bombardování nedalo utéct, zdá se, že se ledy na Západě hnuly. Pro některé Ukrajince příliš pozdě; život jim to nevrátí.

Bezletová zóna i obrana proti jednorázovému útoku na íránský způsob mají jedno společné – vyžadovaly by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Izrael

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější