InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Beseda s cestovatelem

    Čtvrtek 16.5 16:30 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Suché Vrbné Železničářská 12, České Budějovice

  • Kultura Na Kanále

    Čtvrtek 16.5 17:00 - Vodácké centrum České Vrbné

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jihočeské letiště opouštějí zaměstnanci. O situaci budou s vedením i krajem jednat odbory

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Nulová komunikace vedení letiště se zaměstnanci a porušování zákoníku práce. To je příklad hlavních důvodů, pro které dalo 27 zaměstnanců Jihočeského letiště v průběhu roku výpověď. Jedná se přitom o zhruba 40 procent z celkového počtu pracovníků letiště. O situaci teď chtějí jednat odbory s vedením letiště i představiteli Jihočeského kraje.


Informaci o problémech na Jihočeském letišti přinesl jako první Český rozhlas České Budějovice s tím, že výpověď zvažují i další zaměstnanci letiště. Několik pracovníků současně vstoupilo do základní odborové organizace Letiště Karlovy Vary. Právě odbory teď chtějí o situaci na jihu Čech jednat. „Jednotliví zaměstnanci si vyhledali naši odborovou organizaci a chtěli, abychom je zastupovali před zaměstnavatelem," potvrdil předseda odborové organizace Letiště Karlovy Vary Jindřich Pletka.

Na Jihočeském letišti mělo podle zaměstnanců docházet k porušování zákoníku práce. „A podle předběžných kontrol, které jsme si na jejich základě ověřili, k tomu opravdu docházet mohlo. Na letišti je mnoho úseků, na kterých musí být pracovníci k dispozici neustále. V tu chvíli v nich ale nepůsobí dostatečný počet zaměstnanců tak, aby si mohli udělat přestávku, opustit pracoviště a po dobu minimálně 30 minut nebyli k dispozici," naznačil jeden z problémů Pletka.

Zaměstnancům se podle Pletky nelíbí ani jednání předsedy představenstva Jihočeského letiště Ivana Trhlíka. „Nedochází k žádné komunikaci se zaměstnanci jako takovými, bez předchozího upozornění přišli třeba o benefity, které jim byly roky vypláceny, aniž by jim bylo sděleno, že se to stane a z jakého důvodu. Zaměstnavatel na to samozřejmě právo má, pokud tam nepůsobí odborová organizace a není to ujednáno v kolektivní smlouvě, ale nemůže to být jen ve stylu- já jsem se rozhodl a beru, to za mě není korektní jednání," podotkl Jindřich Pletka.

Předseda odborové organizace poslal otevřený dopis popisující situaci na letišti hejtmanovi Jihočeského kraje Martinu Kubovi (ODS), všem zastupitelům i řediteli letiště. Dalším krokem má být společná schůzka. Ta se měla odehrát 26. dubna, z tohoto termínu ale nakonec sešlo.

„Plánovaná schůzka byla zrušena, odešlu dnes návrh několika dalších termínů pro první kolektivní vyjednávání. Mým cílem je, aby byla do konce května sepsána řádná kolektivní smlouva s platností na dva roky, došlo k sociálnímu smíru mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem, aby se upravily určité sociálně právní nároky a zaměstnanci je měli v kolektivní smlouvě pevně garantované a nemohlo docházet k tomu, že na ně bez předchozího upozornění vedení společnosti sáhne, zkrátí je a podobně," nastínil Jindřich Pletka.

Redakce se snažila sehnat také vyjádření ředitele letiště Ivana Trhlíka. To se zatím nepodařilo. Pro Český rozhlas České Budějovice ale Trhlík řekl, že naprosto vylučuje to, že by kdokoli porušil zákoník práce nebo jinou směrnici.

Hejtman Martin Kuba nechce vzniklou situaci hodnotit, dokud si se zaměstnanci nepromluví. „Pochopil jsem, že je tam skupina jednotlivců, kteří vystupují pod karlovarskou odborovou organizací, a pak větší skupina dalších zaměstnanců. Potřebuji se všemi mluvit. Fakt je, že pracovní vytížení na letišti, které už je v provozu, je určitě jiné než na letišti, které se na provoz roky připravovalo. Chtěl bych proto všechny zaměstnance poprosit, aby se soustředili hlavně na nadcházející sezonu a naše společné plány s rozvojem Jihočeského letiště," uvedl Kuba.

 

Diskuse k článku - 25 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • Tonda 

    Reagovat

     

    Stačí vědět, jak se hejtman Kuba chová k lidem mimo tv kameru - jako dobytek. To stejné Kubou dosazený ředitel Kraj. úřadu Glaser. Hlavně, že má na letišti teplé místečko jeho manželka (PR). A Trhlík? Charakterově k nim sedne jak prdel na hrnec :-(

    Vloženo 25.4.2024 12:53:49

  • Kadel 

    Reagovat

     

    Jindra vedení ukáže jak se dodržuje zákoník práce, nebojte. Ten komik Kuba už pomlouvá ve Varech, ale nezmůže s ním nic. A to Petr: jdi si to zkusit, chytráku.

    Vloženo 21.4.2024 22:45:53

  • Petr 

    Reagovat

     

    Takže ti zaměstnanci tam víceméně nemají celý rok co na práci a ještě si dovolí stěžovat, že si nemůžou vzít 30 minut přestávku na svačinu, když tam víceméně celý den sedí na zadku a nic nedělají? To nemyslí vážně, že ne?

    Vloženo 21.4.2024 16:29:51

    • Venca 

      Reagovat

       

      A tak byli zvyklí do srpna bez letadel. Pak tam občas něco přiletělo i odletělo. No a teď ten fofr má po zimním spánku přijít zas. To je potřeba si vyvzdorovat benefity.

      Vloženo 22.4.2024 16:40:14

  • Anna 

    Reagovat

     

    Zavřít a přestat do toho lejt peníze daňových poplatníků.

    Vloženo 20.4.2024 15:01:54

  • Rabies 

    Reagovat

     

    Já nemám vůbec obavy, všechno dobře dopadne. Pan Brouk Pytlík kříženej s Ferdou Mravencem to všechno vyřeší mávnutím kouzelného proutku. ;-)

    Vloženo 20.4.2024 10:41:14

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace