Vstupenky online

Baráž je specifická záležitost a pro kluky nová zkušenost, říká trenér Rob

Jan Tajzler • 19.04.2024

Po druhém utkání na Kladně jsme o rozhovor požádali také trenéra Luboše Roba, který si i ve své hráčské kariéře vyzkoušel baráž z pohledu extraligového i prvoligového mužstva. Luboš Rob se ohlížel za prvními zápasy, hodnotil projev svého mužstva i rozhodující fakory aktuálně nepříznivého stavu barážové série pro Vsetín. Nicméně i dle jeho slov Valaši nic nevzdávají a v Brně chtějí zabojovat o první vítězství proti Rytířům.

Trenére, co vám ukázaly konfrontace s extraligovým týmem?
První zápas tým úplně netušil, jaká kvalita i styl hry bude. Jsem přesvědčen, že jsme se s tím na začátku popasovali dobře. Byli jsme aktivní tým a hráli jsme i dobře na puku. Měli jsme daleko víc vyložených šancí, než jsme mívali i v play-off Chance ligy, což nás možná i trochu překvapilo. Bohužel jsme nebyli produktivní a Kladno dalo celkem šťastný gól na 1:0 a pak jsme malinko vypadli z koncentrace a dostali jsme další dva góly, což rozhodlo zápas. Určitě jsme se ale prezentovali dobrý výkonem. Druhý zápas jsme chtěli hrát více z obrany, bohužel hned na začátku se nám to nepovedlo. Dostali jsme laciný gól. Za stavu 1:2 jsme měli dvě tutové šance, minimálně jedna volala po gólu. Tam se bohužel zápas lámal, protože šestnáct vteřin před sirénou jsme dostali gól a vstoupili jsme do druhé třetiny špatně a dostali další dvě branky, čímž se druhé utkání rozhodlo. Nezklamali jsme hokejovým projevem, ale my se musíme vrátit zpět víc do obrany. Uzdravil se nám Max do brány. Věřím že tým si vezme ze zápasů z Kladna ponaučení a my se důkladně připravíme na zápasy v Brně. Věřím, že nám naskočí i koncovka a předvedeme zodpovědný výkon, který fanoušky bude bavit a určitě chceme vyhrát.

Je efektivita v koncovce tím hlavním rozdílem v této sérii?
Ve druhém utkání jsme byli nuceni více otevřít hru. Samozřejmě rozdíl je hlavně v tom, že Kladno využije každou druhou šanci a my jsme naše jasné šance neproměnili. V tom je určitě podstatný rozdíl, protože my jsme se mohli klidně přiblížit Kladnu na rozdíl jedné branky i ve druhém utkání. Zápas by vypadal úplně jinak. Bohužel, máme momenty, kdy jedeme sami nebo v přečíslení na bránu a prostě ten gól nedáme. V takových zápasech je to rozhodující.

Ve druhém utkání se vám na rozdíl od prvního podařilo využít přesilové hry, nemrzí, že to načasování nebylo už v prvním střetnutí, kdy vám soupeř poskytl už v úvodu početní výhody?
Potřebovali jsme využít přesilové hry už v prvním utkání, což se bohužel nestalo. Určitě jsme toho litovali a něco jsme si k tomu i řekli a ve druhém utkání už to bylo lepší. Hlavně ta první byla důležitá, která nás i mohla vrátit do hry. Ale zase jsme pak nedokázali proměňovat šance při hře pět na pět. Herní situace musí být vyvážené, nám se to nepodařilo a určitě toho litujeme.

Předpokládám, že po vysoké porážce 2:7 se pozitiva hledají těžko, mohou to být alespoň ty dobře sehrané přesilovky?
Snažíme se najít pozitivní věci i po výsledkově prohraném zápase. Samozřejmě po sedmi inkasovaných gólech hledáme chyby především v obranné třetině. Je důležité uvědomit si, že obranná hra není záležitostí jenom obránců ale celé pětky. Pozitivní věci se snažíme najít pokaždé, nás nesmí výsledek limitovat do dalšího vývoje série. V těchto sériích znamená i vysoce nepříznivý výsledek pouze jeden bod. Nechceme teď zažívat nějaké zklamání. My si nyní potřebujeme negativní situace vzít k analýze a poučit se z nich.

Vy jste v hráčské kariéře zažil baráž z pohledu extraligového i prvoligového mužstva. Dokážete se vžít do pocitu hráčů, kteří jsou třeba v takové situaci poprvé?
Určitě se do nich dokážu vcítit. Zažil jsem baráže většinou seshora ale i zezdola, kde jsou baráže určitě složitější. Měl jsem štěstí, že jsem byl v postupovém týmu, který byl velice zkušený. To je velký rozdíl oproti našemu týmu, který baráž poznává v podstatě poprvé. Máme hodně kluků, kteří extraligu vůbec nehráli, ale ať to dopadne jakkoliv, tak tento tým si zaslouží baráž hrát. Uvidíme, jak budeme schopni tuto sérii Kladnu ještě zkomplikovat a hrát dál. Samozřejmě pro fanoušky chceme urvat minimálně jedno a nejlépe dvě vítězství v Brně. Baráž je specifická věc a pro spoustu našich kluků je to zatím vyvrcholení jejich kariéry.

banner pod článkem