Léky na hnojení rostlin nepoužívám, ale na tvrdohlavou orchidej prostě Aspirin pomůže. A stačí ho aplikovat jednou – kvetení je zaručeno

Orchidej

Léky na hnojení rostlin nepoužívám, ale na tvrdohlavou orchidej prostě Aspirin pomůže. A stačí ho aplikovat jednou – kvetení je zaručeno. Ne, aplikaci různých léčiv při péči o domácnost a zahradu prostě ráda nemám. Je fajn, že se pak záchod blyští jako nový a různé plodiny na zahrádce rostou jako splašené (jak to hojně tvrdí „ty internety“), ale jednou jde prostě o léčivo, takže určitě do přírody nepatří.

Nebo ano? Co když si například koupíte v obchodě nádherný Phalaenopsis, který ale v domácích podmínkách tvrdošíjně odmítá kvést (i když jeho příbuzní nasazují jen o pár centimetrů dál květy jako splašené?)?

Jak Aspirin pomáhá rostlinám

Podstatou příznivých účinků Aspirinu na rostliny je jeho účinná látka, kyselina acetylsalicylová, derivát kyseliny salicylové, která zvyšuje odolnost rostlin proti škůdcům a houbám a působí jako silný stimulátor vývoje rostlin, čímž si vysloužila označení „rostlinný hormon“. Razantně podporuje růst kořenů a podporuje růst rostliny tím, že posiluje fotosyntézu a zvyšuje absorpci životně důležitých živin a vody.

Aspirin

Foto: Pixabay

Výroba Aspirinového elixíru

Vytvoření Aspirinového tonika pro vaše květiny je překvapivě jednoduché. Vše, co potřebujete, je:

  • standardní 250 mg tabletu Aspirinu
  • 1 litr vlažné vody (aby se tableta lépe rozpouštěla)

Rozpusťte aspirinovou tabletu ve vodě rozdrcením a mícháním, dokud se zcela nerozpustí. Je velmi důležité použít vodu, která není příliš horká, aby nedošlo k poškození rostlin. Po rozpuštění roztok přelijte do konve a zalévejte orchideje běžným způsobem. Toto Aspirinové tonikum je nejvhodnější používat jednou za dva měsíce, abyste své orchideje omladili a podpořili v kvetení.

Tolik návod z internetu, na který podle komentářů v diskuzích nedá řada lidí dopustit. Upřímně, zkusila jsem ho nakonec taky. Právě na ten svůj zatvrzelý Phalaenopsis. A stačilo. Jednou – po měsíci se totiž objevila poupata. A i když jim to trvalo, krásně vykvetla. A zhruba po půl roce se totéž opakovalo už bez aspirinového zásahu – prostě jen tak při mé standardní „orchidejové péči.“ Podle mého tahle jedna konkrétní rostlina potřebovala prostě jen „nakopnout“, nic víc. A když místo nejrůznějších drahých boosterů pomohla jedna tableta levného léčiva z lékárny, necítím se nijak provinile

Mezitím jsem stejný postup doporučila i kamarádce a také zafungoval. A aby tedy bylo jasno – rozhodně nedoporučuji jakákoliv léčiva jako standardní hnojení pro cokoliv. Ale občas si prostě zoufalá doba žádá zoufalá řešení. Jaký názor na to máte vy?

 

Zdroj: https://magazindoma.cz/bydleni-interier/903-nekvetouci-orchidej-donuti-k-tvorbe-novych-poupat-jednoduchy-trik-ktery-by-mel-znat-kazdy-pestitel, https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-donutit-kvest-orchidej-tma-30000514.html, https://itesco.cz/hello/clanek/zasady-pestovani-orchideji-pro-dlouhe-a-bohate-kveteni/26172/

Náhledové foto: Pixabay

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)