InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Májový koncert - Komorní sbor Ostrava

    pátek 3.5 18:00 - Gotický sál, Stará radnice, Tábor

  • Absolventský koncert Silvie Voldřichové - hoboj

    pátek 3.5 18:00 - ZUŠ Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Továrna Josefa Vlka bývala v Písku fenoménem. Její výrobky najdete v ulicích a domech dodnes

PÍSEK – V neděli končí v Prácheňském muzeu v Písku výstava s názvem Betonový Písek. Připomíná slavnou historii továrny Josefka Vlka.

„Vlkovu vilu zná v Písku téměř každý, je to výrazná stavba v Nádražní ulici, která vypadá, jako kdyby do dnešního sídliště stářím i architekturou nepatřila. Vila je reliktem bývalého areálu, který založil v roce 1899 továrník Josef Vlk," připomněl Jan Kouba z Prácheňského muzea. Rodina Josefa Vlka byla svého času zámožná – na výstavě v muzeu jsou k vidění třeba fotky z rodinných výletů automobilem po jižních Čechách, což tehdy nebyla každodenní kratochvíle obyčejných lidí.

Jan Kouba popsal, jak se s kolegou Bohumírem Bernáškem dostali zrovna k tématu Betonový Písek. „Pár let už spolupracujeme s paní Helenou Mašindovou, která se zajímá i historii Protivína. Paní Mašindová se dostala k zajímavým fotografiím, jelikož se zná s vnučkou továrníka Josefa Vlka paní Blankou Marešovou. Díky ní jsme mohli výstavu uspořádat," líčil Jan Kouba.

I v muzejních sbírkách se vyskytují předměty spojené s továrnou Josefa Vlka. „I naši archeologové občas přivezou z výzkumu něco spojeného s továrníkem Vlkem. Třeba když se dělal výzkum v dnešní pasáži Florian, přinesli mi odtud dlaždici s podpisem J. Vlk Písek. Takže i tato dlaždice se dostala do našich sbírek," dodal Jan Kouba.

Když dnes přijdete do staršího bytového domu v Písku, postaveného na začátku 20. století, možná v každém se by se dal najít výrobek továrníka Vlka. „Když jsme byli na Velikonoce koledovat s mými syny, vešel jsem do domu a hned jsem našel dlaždice od Vlka. Je to ryze písecké téma. Josef Vlk expandoval i mimo Písek, ale velká část jeho produkce skončila tady," poznamenal Kouba.

Bohumír Bernášek z Prácheňského muzea připomněl že původní závod vlastnili továrníci Hostomský a Vlk v Pelhřimově. V Písku si založili filiálku. Pak se dohodli na rozdělení firmy – Josef Vlk si ponechal závod v Písku. Vila v Nádražní ulici sloužila i jako takový katalog výrobků – lidé v ní mohli vidět, co všechno Josef Vlk vyrábí.

„Továrna se specializovala na různé ozdobné hlavy sloupků, ve vile najdete betonový bazének, dlažbu, trpaslíka. Firma Vlk byla úspěšná, protože betonové výrobky byly levnější než kamenné. Byla blízko nádraží, takže se sem dal snadno dovážet cement z Králova Dvora u Berouna. Po tehdy relativně nové železnici. A písek měli místní, takže jej mohli zpracovávat," podotkl Bohumír Bernášek. Josef Vlk vyráběl také díly pro kanalizaci, z Písku jsou známá například i jeho betonová zábradlí pod Putimskou branou nebo na Fügnerově náměstí.

Další zajímavosti se dočtete ve středečním vydání týdeníku Písecké postřehy.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Lukáš V. 

    Reagovat

     

    Prosím pisatele, aby si článek po sobě přečetl dříve, než jej vydá. Několik vět nedává smysl. Děkuji.

    Vloženo 20.4.2024 19:30:11

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace