Na hory se vrátila zima, na Šumavě napadlo přes 30 cm sněhu

foto Zasněžené louky a chalupy v Krkonoších, 20. dubna 2024, Horní Malá Úpa, Trutnovsko.

Praha - Na české hory se vrátila zima. Od pátečního dopoledne do sobotního rána napadlo ve vyšších horských polohách nejčastěji pět až 20 centimetrů sněhu. Největší přírůstky naměřili meteorologové na Šumavě, kde na hřebenech napadlo i kolem 30 centimetrů, uvedl na sociálních sítích Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na horských silnicích leží sníh, cesty jsou ale s opatrností sjízdné, vyplývá z vyjádření silničářů. Zatímco na většině území Česka dnes bude sněžení postupně slábnout, na východě naopak zesílí. V Beskydech může do nedělního rána připadnout až deset centimetrů sněhu, varoval dnes ČHMÚ.

Podle očekávání meteorologů nasněžilo v noci na dnešek nejvíc na Šumavě. Na stanici Blatný vrch připadlo 34 centimetrů, a leží tam už kolem půl metru sněhu. Na Plechém napadlo 30 centimetrů a leží tam okolo 45 centimetrů. Hodně sněhu místy připadlo také na západě Krušných hor. Na stanici Přebuz sníh původně vůbec neležel a dnes ráno ho tam podle dat ČHMÚ bylo čtvrt metru.

Na hřebeni Krkonoš také místy připadlo deset až 15 centimetrů sněhu, takže na Černé hoře ho leží okolo 35 centimetrů a na Labské boudě, kde stihl sníh před tímto ochlazením roztát, okolo čtvrt metru. Přibližně deset centimetrů sněhu napadlo na hřebeni Jizerských hor a mezi pěti až deseti centimetry připadlo i v Jeseníkách, kde teď leží na Šeráku 17 centimetrů.

Varování meteorologů před silným sněžením na horách platí pro Krkonoše, Krušné hory a Šumavu do dnešních 18:00. Jiná situace bude v Beskydech a přilehlých oblastech, kde může od dnešního večera do nedělního rána připadnout pět až deset centimetrů sněhu, v nejvyšších polohách i kolem 15 centimetrů.

Nová sněhová nadílka dnes ráno nepůsobila větší problémy v dopravě. Na horských silnicích sice leží sníh, ale s opatrností jsou sjízdné. Platí to i pro rušnou silnici I/10 z Tanvaldu na Kořenov a Harrachov v Libereckém kraji, kterou v zimě silničáři opakovaně uzavírali pro nákladní auta.

Kvůli stromům popadaným pod tíhou sněhu na koleje je zastavený provoz vlaků na regionální trati mezi Novými Hamry a Perninkem v Karlovarském kraji. Cestující vozí autobusy náhradní dopravy.

Sněžení by dnes a v noci na neděli mělo postupně ustávat, rána budou nadále chladná. Od dnešní půlnoci do odvolání bude platit v celém Česku s výjimkou jihovýchodní Moravy varování před mrazem, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a ovocné stromy. Ve druhé poloviny příštího týdne bude síla mrazů podle meteorologů klesat a riziko poškození tak pozvolna pomine.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď