Alžběta II. by oslavila 98. narozeniny: Zbožňovala nedokonalost a narušení plánů

Královna Alžběta II. je snad nejznámější britskou panovnicí. Prožila dlouhý život, však jen na trůně strávila 70 let. Její jméno se tak nesmazatelně zapsalo do světové historie. V roce 2022 zemřela, 21. dubna by však oslavila 98. narozeniny.

Reklama

Alžběta II. stála u nejdůležitějších okamžiků historie. Viděla pokrok, kterého lidstvo během jednoho staletí dosáhlo, a jak se svět probouzí do nové éry. Ačkoliv si v sobě nesla staré zvyky, monarchii dokázala vést do moderních časů.

Narodila se 21. dubna 1926 jako nejstarší dcera vévody a vévodkyně z Yorku. Společně se svou sestrou Margaret se vzdělávala doma a žila poměrně jednoduchým životem urozené dcerky. Ve svých deseti letech však zjistila, že ji čeká jiná budoucnost, než jakou očekávala. Když její strýc Edward VIII. v roce 1936 abdikoval, stal se králem její otec Jiří VI. a na ni padla významná role následnice trůnu.

Se svým budoucím manželem Philipem, princem z Řecka a Dánska, se seznámila už v roce 1934. V průběhu let se znovu několikrát setkali a mladá princezna se do charismatického blonďáka zamilovala. Vztah mezi nimi byl určitou dobu platonický, později se ale přetavil do romantické úrovně. Ke svatbě nakonec došlo v roce 1947. Narodily se jim čtyři děti – Karel, Anna, Andrew a Edward.

Prožili společně celý život, jejich manželství trvalo 73 let a bylo plné porozumění a lásky. „Když v roce 2021 Philip zemřel, byla to pro Alžbětu velká rána, neboť o něm vždy mluvila jako o někom, kdo jí dává největší sílu,“ uvádí web ABC News.

Alžběta II. na první pohled mohla působit jako žena, která potřebovala mít všechno pevně pod kontrolou, ve skutečnosti však zbožňovala, když se určité věci nedařily podle očekávání.

„Královna neměla žádné ego, a přestože měla ráda pohodlí, milovala, když se něco nepovedlo. Když se dort nekrájel nebo se neodhalila deska – protože všechno bylo tak dokonale zorganizované. Okořenilo to její život, když se věci pokazily,“ uvedla pro web The Herald Sun Samantha Cohenová, která pracovala dlouhou dobu jako královnina osobní asistentka.

Roky strávené po boku královny považuje za nejlepší ve své kariéře. „Milovala jsem a stále miluji práci královniny soukromé asistentky. Byly to šťastné časy, protože královna byla ve skvělé formě.“

Samantha Cohenová si dozajista vydobyla královnin respekt, neboť byla oceňována za svoje pracovní nasazení. Ne nadarmo byla nazývána jako „Samantha Panther“. Když královské rodině začátkem tisíciletí vnukla myšlenku přesunout se na YouTube a další sociální sítě, Alžběta se nebála jít s dobou.

„Předpokládám, že jsem přesunula královskou rodinu na sociální média. Potřebovali jsme modernizovat způsob, kterého se rodina držela, věci se totiž dělaly určitým způsobem po dlouhou dobu, takže jsme navrhli spuštění královského kanálu na YouTube. Udělali jsme maketu a ukázali královně, co je YouTube. Řekla ‚fantastické‘ a bylo jasno,“ vzpomínala Cohenová na dobu, kterou trávila jako zástupkyně tajemníka pro komunikaci.

Ačkoliv byla Alžběta II. hlavou monarchie a na bedrech nesla důležité povinnosti, stále byla ženou, kterou těšily obyčejné věci a která nade vše milovala humor. Cohenová přiznala, že spolu měly poměrně blízký vztah, neboť královna pozvala její rodinu na Vánoce na zámek Balmoral ve Skotsku a do Sandringham House v Norfolku. „Královna a já jsme si hodně povídaly. Chybí mi, byla to zvláštní žena,“ dodala závěrem.

Samantha Cohenová strávila většinu své kariéry u královské rodiny po boku Alžběty, v roce 2018 se však stala osobní asistentkou prince Harryho a Meghan Markle. Nebyl to patrně dobrý posun, neboť o rok později na svůj post rezignovala. „Ke svému odchodu se nikdy veřejně nevyjádřila, objevily se však spekulace, že důvodem bylo špatné zacházení,“ podotýká Daily Express.

Buckinghamský palác později řešil stížnost na šikanu, kterou měl vznést tajemník pro veřejnou komunikaci vévodského páru se Sussexu. K situaci se mělo vyjádřit deset zaměstnanců, mezi nimiž patrně figurovalo i jméno Cohenové.

Autor: Pavla Krejčí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama