Hyacinty jsou vytrvalé cibuloviny, které patří mezi nejoblíbenější jarní květiny. Jsou známé nejen svým charakteristickým atypickým tvarem, ale i svou opojnou vůní. Rostliny zpravidla dorůstají do výšky 20 až 30 cm a mají hladké, lesklé listy, které vytvářejí květný stvol s válcovitým a hustým hroznem zvonkovitých až nálevkovitých květů v pestrých odstínech.

Od bílé přes žlutou, lososovou, růžovou, modrou až po tmavě černofialovou. Pokud si jejich krásu chcete užít naplno, je důležité vědět, jak o hyacinty správně pečovat. A zásadní roli hraje v jejich případě zálivka.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Jak množit hyacinty nařezáváním cibule? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu eChaluparka: 

Zdroj: Youtube

Kolik vody hyacinty potřebují

Množství zálivky závisí vždy na několika faktorech, například na fázi růstu rostliny, typu substrátu a okolních podmínkách. Obecně však vždy u hyacintů platí, že nesnášejí přemokření. Proto je vždy důležité zalévat je s mírou.

V období růstu, tedy od zasazení do doby, kdy se objeví první květní pupeny, je vhodné udržovat substrát mírně vlhký, ale ne mokrý. Pokud máte hyacint v květináči, zalévejte rostlinu tak, aby případná nadbytečná voda odtekla do misky, z níž ji okamžitě vylijte.

Během kvetení zálivku mírně snižte, substrát by měl vždy před dalším zalitím dokonale proschnout. Po odkvětu nechte listy přirozeně uschnout a zálivku postupně omezujte. Cibule by měly být v tomto období v suchu.

Tipy pro správné zalévání

Na zalévání hyacintů používejte vždy odstátou a vlažnou vodu. Příliš studená voda by mohla u rostliny vyvolat šokovou reakci. Zalévejte nejlépe hned po ránu, hyacint je tak připravený na teplý den a nebude mít tendence uvadat. Dodržováním výše uvedených tipů si zajistíte, že budou vaše hyacinty prosperovat a potěší vás dlouho svými krásnými květy.

Oživte substrát

Pro pěstování hyacintů používejte vždy kvalitní substrát určený pro cibulové rostliny. Tato dlouhověká cibulovitá rostlina může žít na stejném místě v zahradě mnoho let. Jestliže chcete hyacinty povzbudit, je vhodné je přihnojit.

Nejlepší jsou hnojiva s pomalým uvolňováním, které aplikujte hned na jaře. Cibulka hyacintu dokáže absorbovat a uchovávat v sobě živiny i po celé měsíce. Po odkvětu hyacinty nehnojte.

Pozor na přízemní mrazíky

Ve formě cibulek jsou hyacinty odolné a přežívají teploty až -15 °C. Pokud však mají na jaře mladé výhonky, mohou je nízké teploty poškodit. V případě chladných nocí neváhejte hyacinty pečlivě zakrýt klestím či netkanou textilií. Pokud jsou v nádobě či truhlíku, je lepší je přenést dovnitř.

Řezání hyacintů

Po odkvětu začnou hyacinty do léta transportovat všechny živiny a vodu obsaženou v listech do cibule. Listy postupně žloutnou a zasychají. V případě potřeby můžete suché listy otrhat nebo seříznout, abyste zlepšili vzhled cibulovité rostliny. Prořezávání však není nezbytně nutné.

Související články

Zdroje: www.plantura.garden.uk, www.idnes.cz, www.abecedazahrady.dama.cz