Rady a tipy

Jak je to s kouřem z komínů a kdy soused zachází už opravdu daleko?

Od   | 

Topná sezóna ještě není u konce a v rámci šetření se tuto zimu mnozí uchýlili k vytápění domu palivem, ze kterého do ovzduší vychází kouř. Jenže dýchat hustý, černý dým ze sousedova komínu není nic příjemného. Omezuje nejen náš pobyt venku, ale celkově je velmi obtížné i vyvětrat. Obzvlášť, pokud soused topí neoprávněným materiálem. Jak se tedy v tomto případě bránit?

Kouř od souseda může potrápit. Zdroj: Pixabay

Co tedy soused může spalovat?

Pokud dá soused přednost jinému vytápění, než je klasická elektřina nebo plyn, může doma topit kusovým dřevem, paletami ze dřeva, briketami ze dřeva nebo běžným uhlím. Je však důležité, aby bylo dodržováno to, co je na kotli – tedy co uvádí výrobce. Palivo musí být vhodné pro konkrétní kotel a zároveň musí být kvalitní. Velkým problémem je koupě mokrého dřeva, které má za následek těžký, černý kouř. Dřevo není dostatečně vyschlé a tak soused dům i hůře vytopí. Spaliny z mokrého kouře obsahují zdraví nebezpečné látky a mohou poškodit i samotný komín či kotel. 

 

Venkovní dlažba se pokládá na terče. Víme, jak na to

 

Obce a zákon

To, co se může být spalováno, má právo schvalovat i samotná obec. Pokud je totiž ovzduší v dané lokaci znečištěné, nebo mu znečištění hrozí, může obec v rámci prevence regulovat, nebo přímo zakázat spalování určitého materiálu. Není tak výjimkou, že obec může jednotlivé domy obcházet a přímo kontrolovat všechny občany a jejich materiál, kterým topí. 

V občanském zákoníku, § 1013, je totiž definován zákaz pálení všeho, co způsobuje odpad, vodu, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk nebo otřesy a co vniká přímo na sousedův pozemek, a tím pádem ho omezuje. Ovšem samozřejmě v míře, která pro danou lokaci není není již přijatelná. 

Obec může přímo obcházet majitele a kontrolovat, čím majitelé topí. Zdroj: Pixabay

Co se sousedem, který zákon porušuje?

Pokud máte podezření, že soused spaluje zakázaný materiál, a obtěžuje vás tak nebezpečným kouřem, je nutné se obrátit na úřad obce. Ten je povinen provést kontrolu, a buď sjednat se sousedem nápravu, nebo mu udělit pokutu, která může dosahovat až 50 tisíc korun. Pokud viník spaluje zakázaný materiál v kotli, na který dostal dotaci, může obec požadovat vrácení částky za porušení předpisů. 

Trochu jiná situace nastává, pokud je viníkem právnická osoba. V tomto případě se rovnou obraťte na Českou inspekci životního prostředí, která má opět povinnost provést kontrolu. U obou případů je vhodné, abyste si jako důkaz pořídili fotografie či videa. Právnické osobě tak při porušení zákonu může hrozit pokuta až 10 milionů korun.  

Zdroj: estav.cz, novinky.cz

Pozor si dávejte i na nemalé pokuty.
Zdroj: Pixabay

 

Kam pro zahradní svítidla?

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login