Amatérský hledač pokladů čekal 4 roky, než místní farmář zasadil mrkev. Poté zde našel 500 vzácných mincí

Fotografie: Depositphotos

Hledání pokladů je práce jen pro opravdu trpělivé. Tento muž si musel počkat celé čtyři roky, než mohl prozkoumat oblast, v níž našel vzácný historický poklad.

BBC informovalo o vzácném nálezu, který učinil amatérský hledač s detektorem kovů. Tento nadšenec projevil opravdu nebývalou trpělivost. Aby mohl prozkoumat oblast, kde našel jeden středověký prsten, musel čekat celé čtyři roky. Když farmář místo ovsa zasel mrkev, konečně se mohl pustit do hledání. Jeho nález má nevyčíslitelnou historickou hodnotu.

Strniště z ovsa mu nedovolovalo oblast prozkoumat

Alan Bexter pracuje jako laboratorní technik. Jeho velkou vášní je však amatérské hledání pokladů, kterému se ve volných chvílích věnuje. Před pěti lety našel ve skotském hrabství Fife středověký prsten, jenž pochází ze 13. nebo 14. století. Věděl, že by v této oblasti mohl najít i další vzácné artefakty, a tak ji začal systematicky prohledávat.

Problémem však bylo, že některé plodiny pěstované na polích v podstatě znemožňují hledání s detektorem kovů. Husté strniště z ovsa mu nedovolovalo, aby oblast mohl prozkoumat. Počkal si tak celé čtyři roky, než místní farmář zasadil místo ovsa mrkev. Po její sklizni se mohl konečně pustit do důkladného propátrání oblasti.

Detektor pípal na každém kroku

A nevěřil vlastním očím. „Každé tři stopy jsem dostával signál. Nemohl jsem se pohnout, všude bylo něco,“ citoval Bextera web YahooNews. Do oblasti se tak neustále vracel a stále nacházel další a další poklady. Nakonec nashromáždil přes 500 kusů starých mincí, ale i mnoho ozdobných spon na opasky a jiné drobnosti. Některé mince byly z dob Jakuba III., který vládl jako skotský král v letech 1460 až 1488.

Při běžné procházce musela na pomoc zavolat manžela. Našla mamutí zub, který vážil 2 kg

Podařilo se mu však najít i dvě mince z doby vlády skotského krále Johna Balliola, z let 1292 až 1296. Ty jsou extrémně vzácné a jsou jediné, které kdy byly ve Skotsku nalezeny. Všechny tyto nálezy byly přiděleny Národnímu muzeu Skotska a nadšený hledač pokladů za ně dostal vyplaceno 5 000 liber (přibližně 135 000Kč).

„Držet poprvé v ruce něco, co je stovky let staré, je výjimečné. Je to vzrušující pocit, který se pohybuje nahoru a dolů po těle a trvá celý den a celou noc,“ snaží se tento nadšenec přiblížit, co ho na tomto koníčku tolik baví. Na SvětěKreativity si můžete přečíst také příběh 3letého chlapce, který si hrál s detektorem kovů. Jeho vzácný nález změnil život celé rodině.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*