Pokračují odbahňovací práce na Tisovských rybnících

blank

Na Tachovsku pokračuje odbahňování Tisovských rybníků, které patří k nejvýznamnějším ornitologickým lokalitám v Plzeňském kraji. Práce probíhají s ohledem na hnízdící ptactvo. Předpokládá se, že skončí na podzim.

V současnosti podle Deníku probíhá odbahnění Velkého a Malého Podvesného rybníka. „Těžební práce v pobřežních porostech, v rákosí, byly ukončeny před hnízděním ptáků a bagry sem nesmí. Situaci průběžně monitoruje odborný biologický dozor a pracovníci AOPK ČR. Zaznamenali zde například slavíka modráčka,“ uvedla mluvčí AOPK ČR Daniela Hlinková. Na Bezděkovském rybníce práce neprobíhají a podle Hlinkové se očekává, zda zde zahnízdí luňák hnědý.

Jak informuje dále Deník, zhruba 40 tisíc kubíků krychlových usazenin bylo podrobeno potřebným rozborům, které prokázaly, že jsou nezávadné, a tudíž mohou být postupně rozváženy na pole. „Rybníky jsou citlivé na množství živin. Jejich odbahněním pomůžeme zdejší přírodě. Veškeré práce byly připravovány s Plzeňským krajem, správcem těchto chráněných území. Práce v pobřežních porostech budou ukončeny před hnízděním ptáků. Finance na tuto akci máme z Národního plánu obnovy,“ vysvětlil Zdeněk Myslík z AOPK ČR. Oblast Tisovských rybníků spravuje Krajský úřad Plzeňského kraje. Rezervace se rozkládá na náhorní planině podhůří Českého lesa v nadmořské výšce 470 až 500 metrů jižně a východně od Tisové a Starého Sedliště.

Foto: Pavel Halla (Český rozhlas)
Fotogalerie v Deníku zde.

Scroll to Top