Rádce Aha! Jak bojovat s alopecií | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Rádce Aha! Jak bojovat s alopecií

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Alopecie je onemocnění, které způsobuje vypadávání vlasů. Postižení i jejich okolí se často ptají po příčinách. A těch je skutečně mnoho. Nemoc souvisí s infekčními potížemi, např. po covidu, ale i s drastickými dietami, stresem, psychickými poruchami.

Podle dermatoložky prof. MUDr. Moniky Arenbergerové jde o autoimunitní onemocnění. „Vlastní přehnaný imunitní systém namíří svoji aktivitu proti vlasové cibulce, bílé krvinky obsadí vlasový folikul a ten se stane neaktivním. V první fázi vlas vypadne a další nenaroste. Poté se nejčastěji v týlní krajině zcela nenápadně objeví lysá ložiska, zprvu malá a pak se zvětšují. Postižený na to nepřijde sám, protože nemá žádné obtíže. Upozorní ho na to většinou kadeřník.“

Nová účinná léčba

U lokalizovaných lysých ložisek se využívají látky, jako jsou kortikoidy, které se aplikují lokálně pomocí jehliček přímo k vlasovým folikulům 4 mm hluboko do kůže. „Na naši kliniku se obracejí pacienti, kterým se onemocnění hodně rozjelo a není možné ho takto regulovat. Od minulého roku je však k dispozici tabletový preparát ze skupiny moderní cílené léčby. Výsledky jsou překvapivě dobré, ale hodně to záleží na tom, v jakém stadiu alopecie je. Největší šanci na úplné uzdravení mají ti pacienti, kteří ještě nějaké vlasy mají. Když se toto onemocnění podchytí včas, je naděje na větší léčebnou úspěšnost,“ tvrdí profesorka Arenbergerová s tím, že léčba u nás ještě nemá specifikovanou úhradu. Zatím je ale možné požádat prostřednictvím zdravotní pojišťovny revizního lékaře o úhradu.

Plešatost zatočí s psychikou

A to především v případě, že pacient trpí druhem alopecie universalis. Kromě vlasů přijde o obočí, řasy a veškeré tělesné ochlupení. „Okolí postiženého často výpad vlasů bagatelizuje s tím, že mu ta holá hlava vlastně sluší. Jenže člověk bez obočí a řas vypadá nevýrazně, ztrácí svou identitu a lidé ho nepoznávají. Je to obrovské psychické trauma a velké drama hlavně pro ženy,“ uvádí doktorka Arenbergerová.

Postup nemoci

U alopecie se nedá přesně předpovědět, jak se bude chovat. U někoho se vyskytne jen pár lysinek, které i bez léčby zarostou. A takových lidí je mnoho, protože alopecií trpí 2 % populace. A pak je tu 20 % z nich, jejichž ložiska se zvětšují a postižení ztratí velkou část vlasů.

Víte, že...

...alopecií trpí muzikant a herec, partner Emmy Smetany Jordan Haj (35) a trpěla modelka Karolína Mališová (27)?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.