Eurovolby předznamenají politickou budoucnost, říká Vidlák

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Eurovolby předznamenají politickou budoucnost, říká Vidlák
Vidlákův pondělní otvírák
22. dubna 2024 - 06:05

SKOMÍRAJÍCÍ MODRÝ PTÁK I UKRAJINA A OSPALÝ JOE. Minulý týden jsme hovořili o nově schváleném Migračním paktu, který schválil Evropský parlament. Ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan pakt neustále obhajuje, a dokonce jeho přijetí „oslavuje“ a neustále tvrdí, že tam povinné kvóty nejsou a že tam naopak je vyjednaná výjimka pro Českou republiku, v čemž mu souhlasně přitakává premiér Petr Fiala. Ve veřejném prostoru zatím probíhá živá diskuse o tom, zda-li tomu tak opravdu je. Řada právníků, kteří znění Migračního paktu prostudovali, tvrdí opak. Ze lži národu nařkl „dva výtečníky“ Rakušana a Fialu už i exministr financí Miroslav Kalousek. 

Jak situaci čtete Vy? Vyznáte se v těch mediálních přestřelkách?

Já bych řekl, že Fialy i Rakukšana už začínají mít plné zuby úplně všichni a podpis migračního paktu by mohl být slušná záminka k jejich politické likvidaci. Na migraci je tento národ citlivý. Halasná podpora evropskému přerozdělování u nás spolehlivě prohrává volby a může být tím impulsem, aby od Pětikolky odpadli i velmi disciplinovaní voliči, kterým se z Babiše či Okamury dělá šoufl. 

Vypadá to, že nejlépe se orientuje Kalousek a po zpackaných eurovolbách přijde jako deus ex machina, aby zachránil český liberalismus. Kalousek je poslední Babišův důstojný soupeř a všichni liberálové mu to s ulehčením půjdou hodit.

Máme za sebou volební kongres ODS, kdy byl ve funkci předsedy znovu zvolen Petr Fiala. Kdysi nejsilnější vládní strana neustále ztrácí své voliče, premiérovi zcela důvěřují pouhá dvě procenta obyvatel… ale ani to evidentně nebyl důvod k zamyšlení straníků ke změně. Fiala protikandidáta neměl a strana jede ve „starých kolejích“ dál. Jedinou výraznější změnou je zvolení Evy Decroix za místopředsedkyni a „odchod na střídačku“ končícího europoslance Jana Zahradila, který jako jeden z mála občanských demokratů zůstal věrný hodnotám ODSky z éry Václava Klause a který také jako jediný vedení i směřování strany kritizoval. Jakým směrem se podle Vás ODS ubírá a jaké má šance, že zastaví odliv svých voličů a sympatizantů?

Vždycky jsem se divil, že podobný odliv voličů neviděli šíbři z ČSSD, kteří to dopracovali mimo poslaneckou sněmovnu a stejně jim to nedošlo. Proč by to teď mělo docházet modroptákům? Také se nakazili evropskými hodnotami a ono to v nich bují jako rakovina a hubí to všechno, co dávalo smysl. Včetně Zahradila. ODS se ubírá do Brusele... ČSSD už je tam. Hnutí ANO teď právě prodělává nákazu a dejte jim ještě jedno volební období a zřejmě budou na stejné trajektorii.

Zřejmě to chce výjimečný charakter, aby politik nepodlehl vábení líbodémo sirén Jourové, Maxové a Charanzové...  a nenasměroval svou politickou loď přímo na woke mělčiny.

ODS podle mě nemá žádnou šanci, protože už tam jsou všichni nasáklí evropskou unií a Zahradila to brzy přestane bavit.



V týdnu také probíhaly „mainstreamové oslavy“ vyzdvihující návštěvu premiéra Petra Fialy v Bílém domě. Premiér se rozplývá blahem a straničtí kolegové mu tleskají. Z publikovaných fotek a videí však působí celý průběh a atmosféra schůzky s americkým prezidentem Joe Bidenem trošku jinak. Zatímco se náš premiér radostí tetelil a hledal objektivy fotoaparátů, Joe byl patrně duchem nepřítomný a divil se, proč to celé musí absolvovat a kdo je ten pán před ním. Jak hodnotíte návštěvu premiéra Fialy v Bílém domě Vy?

Návštěva v Bílém domě mě nechává chladným. To se prostě jen bavili dva, přičemž jeden nevěděl, co říká a druhý nevěděl, kdo s ním mluví, ale mnohem zajímavější bylo, že s Fialou přiletěli i všichni šéfové tajných služeb a pěkně naklusali do centrály CIA. Zdá se, že českou agendu si místo amerického ministerstva zahraničí převzaly americké tajné služby. 

Přemýšlím, jestli jsme byli i stejně hluboko v područí Sovětskému svazu... Návštěva u senilního prezidenta, převzetí notiček u CIA... Také cítíte ten duch svobody a demokracie?

Co říkáte tomu, že náš premiér během takto důležité schůzky vůbec neprosazoval zájmy své země a jeho jedinou misí bylo vyjednat podporu Ukrajině?

Závidím Maďarům jejich Orbána a Ukrajincům jejich Fialu... Možná bychom se měli poohlédnout po světě, jestli by se nás místo Fialy neujal nějaký jiný premiér... Co takhle Fico, to by bylo docela terno.

Stále více začínají být vidět lídři jednotlivých politických subjektů, které se budou ucházet o hlasy voličů v červnových volbách do Evropského parlamentu (EP). Ačkoli o volby do EP není tradičně v České republice příliš velký zájem, letos řada věcí naznačuje, že účast může být vyšší. Jsou podle Vás volby do Evropského parlamentu důležité a případně v čem?

Letos jsou hodně důležité. Především proto, že budou referendem o Fialově vládě. Úspěch v eurovolbách bude předznamenávat úspěch ve volbách parlamentních a neúspěch v eurovolbách bude znamenat politický konec. Kdo nedokáže dostat do europarlamentu alespoň jednoho europoslance, ten těžko uspěje ve volbách do sněmovny, ať se bude nabízet sebevíc.

Noví europoslanci budou hlasovat pro pandemickou úmluvu s VHO, budou revidovat grýndýl, budou rozhodovat, zda bude Uršulka pokračovat v čele Evropské komise, apod, apod. Eurovolby předznamenají politickou budoucnost a já se jim letos budu opravdu hodně věnovat.
 
Doporučil byste lidem, aby se voleb účastnili?

No jeje... Tři roky se díváme na rozklad této společnosti. Tři roky tu máme vládu neumětelů, tři roky posloucháme o šílených nařízeních z Brusele. Kdo říká, že volby nic nezmění, ať se jede podívat na Slovensko, co všechno se může změnit takřka lusknutím prstů. Eurovolby mohou být začátek obrody.... pokud lidé přijdou volit. A nebo začátkem konce, pokud se na to vykašlou.

Renomovaný ekonom a profesor na Kolumbijské univerzitě Jeffrey Sachs se vyjádřil k nejnovějším událostem v rusko-ukrajinské válce a vše dával do souvislosti s politikou USA. Sachs mj. prohlásil: „Pravdou je, že Biden je už deset let pro Ukrajinu katastrofou… jsou tam hroby statisíců Ukrajinců a ztráty území. Je to válka, ke které nemělo nikdy dojít, ale Amerika chtěla rozšíření NATO. Nejzákladnější smysl této války, který spočívá v tom, že jsme v roce 2014 svrhli vládu na Ukrajině, která chtěla neutralitu, abychom mohli prosadit rozšíření NATO, byl to bezohledný, hloupý, a odsouzený k neúspěchu a také neuspěl.“ Vidíte nějaký posun v postojích Ameriky vůči rusko-ukrajinskému konfliktu?

Vidím velký posun... pomoc Ukrajině přichází liknavě, pomalu a ztěžka. Bez ohledu na to, zda se teď schválí další balíček pomoci, na bojišti se toho už moc nezmění. Rusko od začátku tahalo za delší konec páky a ani na chvíli to nebylo jinak. Bohužel si myslím, že to, co Ukrajina zažívá teď, není nic proti tomu, co bude zažívat, až Rusko zvítězí. Větší potoky krve teprve přijdou, až se Ukrajinci začnou vypořádávat sami se sebou.

Stejně tak se následky této prohry nevyhnou ani Evropě ani USA, protože na Ukrajinu šlo násobně víc peněz,než padlo do Afghanistánu nebo Iráku. Ruské reparace nebudou a kdo ví, jesti si Black Rock udrží vlastnictví ukrajinské půdy.

Psali jsme:

Čekají nás těžké časy, i kdyby válka skončila teď hned. Jestli se ještě rok potáhne, přijdou časy k neunesení.

Na Slovensku se připravuje zákon, který zakáže mobily ve školách. Odborníci konečně dospěli k názoru, že jsou děti příliš odtržení od reality a přespříliš vtažení do virtuálního světa, mají problémy navazovat mezilidské vztahy a řešit problémy v reálném životě. Souhlasil byste, kdyby takový zákon vznikl i v České republice?

Určitě ano. Každý počin, který děti vrátí z virtuálna do normálního světa, je dobrý. Ale nejsem si jistý, jestli to bude stačit. Pokrok se navíc nezastaví a nikde není řečeno, že za pár let nebudou mít děti na hraní něco jiného, co je odvede od života ještě víc a ještě rychleji. Přimlouval bych se, aby to nebyl jen zákaz mobilů, ale co největší a nejširší podpora různých zájmových kroužků, výletů do přírody, turismu, kutisltví a vůbec všech činností, při kterých by děti mobily odložily rády a samy.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif