SEF Nitra (1): Kdy skončí čekání na nové dotace pro soláry na Slovensku?

Fotovoltaika na Slovensku zažívá raketový boom. Kromě zdražování energie stojí za rozvojem fovoltaiky i čekání na nové dotace z programu Zelená domácnostiam, jejichž vyhlášení se značně přiblížilo, což minulý týden potvrdila slovenská vláda.

Zdroj: Smart Energy Forum Nitra

Obrovský zájem

Slovenská fotovoltaika se v posledních 2 letech veze na vlně boomu. V roce 2023 se na Slovensku instalovalo více než 21 000 nových fotovoltaických elektráren  (FVE) o výkonu téměř 270 MWp. Meziročně to představovalo více než čtyřnásobný přírůstek oproti roku 2022, kdy se připojilo cca 60 MWp nových FVE. Celkově bylo na Slovensku loni na konci roku instalováno 840 MWp ve fotovoltaice, což je téměř třikrát méně než v Česku.

Boom slovenské fotovoltaiky se promítá v růstu veletrhu moderní energetiky Smart Energy Forum Nitra (SEF Nitra). V březnu letošního roku veletrh navštívilo více než 2600 zájemců z řad veřejnosti, kteří se mohli inspirovat a prohlédnout aktuální technologické novinky na stáncích 44 vystavovatelů.

Meziročně vyrostl veletrh SEF Nitra vyrostl na pětinásobek, z 800 m2 plochy v roce 2023 na téměř 4000 m2 v roce 2024. V příštím roce se veletrh SEF Nitra uskuteční poprvé jako dvoudenní event ve dnech 19.-20. března 2025 na výstavišti Agrokomplex Nitra ve 2 výstavních halách umístěných nedaleko hlavního vchodu.

Dotace jsou na spadnutí

Boom slovenské fotovoltaiky je spojen s očekáváním vyhlášení nových dotací v rámci pokračování oblíbeného programu Zelená domacnostiam. Původní termín oznámení dotací na podzim 2023 se několikrát posunul v průběhu letošního roku.

To samé platí i o novém dotačním programu Zelená podnikom, který měl obdobně přidělovat dotace na nové OZE pro firmy. Spuštění dotačních programu má na starosti Slovenská inovačná a energetická agentura (SIEA), která měla technická problémy spojené se spuštěním nového IT systému, jenž má sloužit pro vydávání dotačních poukázek.

Na „poněkud tristní“ situaci kolem dotací poukazuje také  Slovenská asociace fotovoltaického průmyslu a OZE (SAPI).

„Na poukázky pro domácnosti z programu Zelená domácnostiam je vyčleněno 151,6 milionu eur z evropských a domácích zdrojů. Navzdory sděleným skutečnostem SIEA do dnešního dne systém nespustila, ačkoli má prakticky vše připraveno a dolaďuje pouze poslední detaily. Musíme stále čekat na souhlas od Ministerstva hospodářství SR,“ komentoval nedávno situaci ředitel SAPI Ján Karaba.

Je dobře, že poněkud „schizofrenní situace“ kolem dotací na Slovensku brzy skončí. Minulý týden ve svém prohlášení totiž rezort Ministerstva hospodářství SR, že SIEA v průběhu následujících týdnů spustí vydávání poukázek z programu Zelená domácnostiam.

Na nové projekty, kterých je registrovaných od srpna 2023 více než 2900, se tak konečně domácnostem podaří brzy čerpat dotace. Na Slovensku se díky tomu brzy rozvine trh malých domácích FVE na střechách rodinných domů a nově také i na střechách bytových domů.

Pokračování veletrhu

Již 3. ročník veletrhu SEF Nitra proběhne ve dnech 19.-20. března 2025 na výstavišti Agrokomplex Nitra.

„V příštím roce se veletrh rozroste na 7000 m2 a  přesune se do nových dvou výstavních hal v těsné blízkosti hlavního vchodu. Reagujeme tak na rostoucí zájem vystavovatelů i veřejnosti,“ uvedl Jaroslav Dorda, organizátor veletrhu SEF Nitra.

Prodej výstavních stánků na veletrhu SEF Nitra bude zahájen ve středu 25. dubna. V případě zájmu o výstavní plochu se mohou zájemci obrátit na organizátora na email: info@solarninovinky.cz.