Pokud chcete, aby vaše vlasy vypadaly zdravě a krásně, je důležité dodržovat správnou péči a vyhýbat se některým chybám, které mohou poškodit nejen vlasy, ale také i samotnou vlasovou pokožku. Jestliže se vyvarujete těmto nejběžnějším chybám, můžete očekávat zvýšení objemu, lepší kvalitu vlasů a pokožku bez lupů.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Co naopak byste doma měli pravidelně se svými vlasy dělat, můžete zjistit z videa na YouTube, na kanálu Glow up:

Zdroj: Youtube

Domácí barevní a stříhání

Experimentování s barvami a střihy je pro některé lákavé, ale pokud nejste zkušenými odborníky, může to mít akorát negativní dopad na zdraví vašich vlasů. Domácí barvení často vede k nepřirozeným odstínům, poškození vlasové struktury nebo dokonce k alergickým reakcím. Nevhodným střihem zase způsobíte nechtěnou asymetrii, a proto je lepší to raději nechat na zkušených kadeřnicích.

Horký styling bez ochrany

Používání žehličky na vlasy, kulmy nebo fénu nemusí být vždy nejlepším nápadem. Při vystavení vlasů vysokým teplotám totiž dochází k poškození vlasové struktury, což může vést k roztřepeným koncům, lámavosti, a dokonce i k trvalému poškození.

Z těchto důvodů je důležité používat speciální prostředky, které vaše vlasy před tepelnou úpravou ochrání.

Nekvalitní vlasová kosmetika

Používáním levných vlasových produktů sice ušetříte, ale vlasy vám za to rozhodně nepoděkují. Vlasovou kosmetiku, která obsahuje alkohol, parabeny či detergenty, však za žádnou cenu nepoužívejte.

Tyto chemikálie mohou poškodit vlasovou strukturu a pokožku, což má za následek suchost, lámavost a ztrátu vlasů. Naopak kvalitní vlasová kosmetika obsahuje vyvážené složení, které poskytuje vlhkost, výživu a ochranu vašim vlasům.

Příliš agresivní kartáčování

Česání vlasů je důležitou součástí péče o vlasy, ovšem příliš agresivní kartáčování může vést akorát k poškození vlasové struktury a podráždění vlasové pokožky. Při kartáčování vlasů je proto důležité používat šetrný kartáč s měkkými štětinami, kterým vlasy projíždějte jemnými pohyby. Snížíte tím jak riziko poškození, tak i lámavost a vypadávání vlasů.

Samoléčba problémů s vlasy

Pokud máte jakékoliv problémy s vlasy, jako je nadměrné vypadávání, svědění vlasové pokožky nebo výskyt lupů, pak není vhodné se pokoušet o samoléčbu bez konzultace s odborníkem. Každý typ vlasů může vyžadovat specifickou péči a léčbu, která pomůže obnovit zdraví a krásu vašich vlasů. Špatné domácí léčení může naopak vést ke zhoršení daného problému.

Související články

Zdroje: vichy.cz, femina.cz, vlasta.cz