V Česku bylo v noci až minus 11,7 stupně, místy byly rekordní mrazy

foto Mrazivé svítání v údolí Kvildského potoka s meteorologickou stanicí Perla u šumavské Kvildy 22. dubna 2024. Na Šumavě ráno klesly teploty k minus deseti stupňům Celsia. Mrzlo po celých jižních Čechách, některé stanice zaznamenaly překonání rekordů.

Praha - V Česku v noci na dnešek místy znovu silně mrzlo, nejchladněji bylo na Rolavě na Sokolovsku s minus 11,7 stupně Celsia. ČTK to řekli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na několika stanicích byly mrazy rekordní. Mrznout bude podle meteorologů i v dalších dnech.

Větší mrazy byly hlavně v horských oblastech. Kromě Rolavy mrzlo také třeba na Horské Kvildě, kde teplota klesla na minus 10,6 stupně. Teplotní rekordy ale byly překonány jen na sedmi z více než 160 meteorologických stanic, které měří teploty 30 a více let. Rekordní mrazy byly třeba v Krásném Údolí na Karlovarsku, kde bylo minus 7,8 stupně, nebo v Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku s minus 6,6 stupně Celsia.

Pro celé Česko s výjimkou jihovýchodní Moravy platí od neděle do odvolání výstraha ČHMÚ před mrazem, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a ovocné stromy. "Teploty budou v noci klesat na některých místech pod nulu až do pátku kromě středy, kdy bude většinou nad nulou," uvedli pracovníci ČHMÚ na síti X. "V pátek přes den už k nám začne proudit teplejší vzduch a v neděli se teploty dostanou místy i nad 20 stupňů," doplnili.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď