Rozhovor se zrcadlem Františka Kratochvíla

Rubrika: Publicistika – Rozhovory

 
ROZHOVOR SE ZRCADLEM                                                                     Pravidla projektu
 
Určitě jste ve svém životě četli spoustu rozhovorů, v nichž se redaktoři snažili klást více či méně známé osobnosti různě smyslné či nesmyslné otázky. Pravdou je, že většina lidí o sobě nerada hovoří, snad i proto, že se jich mizivě investigativní žurnalisté neptají na to, na co by právě oni měli chuť odpovídat.
A proto jsme se rozhodli dát šanci naší OSOBNOSTI poodkrýt zrcadlo své duše netradičním způsobem: Požádali jsme jí totiž, aby si popovídala sama se sebou, se svým druhým já viděným v zrcadle, a to s následujícími pravidly:
Ilustrace: František FrK Kratochvíl1)      nikdo vám nepoloží nevhodnou, nevkusnou, zbytečnou, provokující, záludnou... otázku;
2)      můžete se ptát sami sebe a zároveň si odpovídat jen na to, co zajímá výhradně vás, co byste rádi našim čtenářům sdělili, jen se vás na to bohužel zatím nikdo nikdy nezeptal;
3)      rozhodnutí, zda vy budete zpovídat své druhé já v zrcadle nebo zda bude vaše druhé já zpovídat vás, je pouze ve vaší kompetenci;
4)      ve svém autorozhovoru můžete oba mluvit bez ohledu na to, kdo se ptá a kdo odpovídá, čímž opět netradičně rozrušíte obvyklý stereotyp běžných rozhovorů: krátká nezáživná otázka redaktora – dlouhá „záživná“ odpověď autora;
5)      pouze na vás bude, jaký zvolíte styl: humorně-ironický, informačně-prezentační, nadhledově-moudrý, meditačně-vážný, chladně-nezúčastněný, sebestředně-odvážný, emočně- vypjatý... nebo úplně-jiný, možno i v libovolné kombinaci všech předešlých možností;
6)      máte absolutní fabulační, stylistickou a obsahovou volnost s vědomím, že vše, co sami sobě o sobě sdělíte, jste jen vy sami, takoví jací chcete být viděni, slyšeni, cítěni, vnímáni a přijímáni veřejností;
7)      nemusíte se omezovat počtem slov, ale zato se pokuste vybrat ze svého osobního archívu fotografie, které ideálním způsobem zdokumentují vaše slova, činy, pocity, stavy, myšlenky. Ty budou otištěny spolu s vaším rozhovorem, aby tak mohly vytvořit neopakovatelné slovní a obrazové spojení.

Co je tedy vaším cílem?
Vytvořit svůj životní rozhovor, který už nemůže být žádným způsobem překonán, neboť nikdy nikdo nebude vámi, ve vaší kůži, nikdo jiný vám lépe neporozumí, nebude o vás všechno vědět a hlavně si nebude stoprocentně jist, že tento netradiční rozhovor lze udělat ještě lépe, než takto.

Pavel Loužecký, vydavatel Pozitivních novin

František FrK Kratochvíl, karikaturista, ilustrátor Pozitivních novin

... Jak vypadáme?
… Dobře!
… A na kolik roků vypadáme ?
… Na 35 !
… Pět a třicet? Hopsa hejsa, do Brandejsa …
 
Frk: Tak dobře zrcadlo. Ale teď půjdeme od Jana Wericha a jeho Císařova pekaře k realitě. A ta nebývá tak rudolfinská.

Zrc: A co chceš vědět milý barde?

Frk: Tak za prvé mně bude šedesát a  kulatiny budu slavit tento rok 21.8.
A možná
tady v Praze, dokonce v Mánesu na hapenningu konaném k tomuto neslavnému datu u příležitosti mé výstavy kresleného humoru. Vernisáž proběhne tamtéž dne 7.8.2007. *

Zrc: Takže pán maluje?

Frk: Spíš čmárám, kreslím, tupuju a bůh ví co ještě, a snažím se, aby se tomu lidi i zasmáli.

Zrc: Ale humor léčí…? A kdo rozumí humoru, prý nestárne?

Frk: No to se říká. Ale když už mám možnost s Tebou mluvit, tak bych se mohl jenom chválit - to víš, jinej to za mne neudělá.

         


Zrc: Asi tvůj život byla procházka růžovou zahradou bez ordinace, co?

Frk: To vůbec ne. Když ale pominu vyloučení z architektury na ČVUT v roce 1971, vojenskou dvouletou základní službu v Michalovcích u „bigošů“, nepovedené desetileté první manželství, infarkt v roce 1986, tak můj bouřlivý a bohémský život směřuje tam, kam se chci dostat.

Zrc: No povídej a přeháněj!!!

Frk: Nemusím ani přehánět. Konec osmdesátých let mne zastihl už na volné noze a kreslený humor byl vidět na horizontu. No a potom, potom se to rozjelo. První otištěné kresby v roce 1991. Nově vznikající humoristické časopisy.
Druhé povedené manželství. Prostě euforie.

    

Zrc: Jak ale známo, euforie netrvá věčně?

Frk : Netrvala. První samocenzurou vrácené kresby, krachující humoristické časopisy, neproplácené honoráře a začínající blbá nálada. No uznej, že v tomto klimatu dělat kreslený humor je sebevražda. Zachránilo mě nedokončené studium architektury. Návrhy interiérů a exteriérů dostaly přednost před humorem.

Zrc: A nastala vůbec v dalším období nějaká změna?

Frk: Víš, zrcadlo, když se tak na Tebe dívám, tak nejvíce si cením toho, že jsem i přes tyto peripetie u kresleného humoru zůstal. Dává mně pocit svobody, radosti a vnitřního uspokojení. A i když mám zase šuplíky vrácených a neotištěných kreseb, honoráře dál musím urgovat v redakcích novin a časopisů, jsem rád, že jsem to nevzdal. Milionář ze mne sice rozhodně nebude, ale ta možnost, že mohu být třeba ilustrátorem tak pěkně nazvaných internetových POZITIVNÍCH NOVIN s tak hezkým logem - “slunečnicí“ - je k nezaplacení.

     

Zrc: No dobře, něco se může dělat bez nároku na honorář. Podívej na ty stovky “umělců“ v rádiích a televizích, jak ochotně „dělají charitu“, a ještě si stačí vydělat někdy i víc než naši politici. Podívej taková Zagorová, hodná holka, ale vona vydělá… Promiň to jsem se jakešovsky zakecal. Ale k těm prachům. Prach seš a v prachy se obrátíš? A co zahraničí?

Frk: Je pravda, že tato práce je v zahraničí placená úplně jinak než u nás. Ale to je asi ve všech profesích kromě politiky. Dnes mezinárodní soutěže cartoonś jsou honorovány skoro desetkrát víc než u nás. Mohu se pochlubit i některými cenami z mezinárodních festivalů kresleného humoru. Ale to si asi čtenář může najít na mých webových stránkách.

   

Zrc: Mohli bychom spolu mluvit asi velmi dlouho, ale Ty už jsi nervózní a radši bys kreslil, co?

Frk: Co říkáš…?

   

To už se ale FrK do zrcadla díval zcela jinak než před chvílí. A tady je odpověď na poslední otázku ...

                                   

František Frk Kratochvíl - zvuková prezentace

OHLASY K ČLÁNKU

* Výstavu v restauraci Klub Mánes dne 7.8.2007 pořádá nejaktivnější výtvarný spolek u nás - Česká unie karikaturistů - v rámci každoměsíčních Salonů kresleného humoru.  Salón Františka Kratochvíla bude už 356. v pořadí!
Ivan Hanousek
místopředseda ČUK

Ilustrace © František FrK Kratochvíl

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 22. 04. 2007.